Дози опромінення населення в районі розташування Запорізької АЕС - Севальнєв, Анатолій Іванович; Куцак, Алла Валеріївна; Костенецький, М. І.; Лемешко, Л. Т. (Полтава : Укр. мед. стомат. акад., 2021)
Вступ. Атомні електростанції є джерелом викидів і скидів радіоактивних речовин в навколишнє середовище регіону свого розташування. За рахунок джерел радіоактивності від АЕС формується доза опромінення населення, яка складається з гамма-фону, радіоактивності повітря, води, ґрунту та продуктів харчування. З метою контролю доз опромінення населення в районі розташування Запорізької АЕС здійснюється радіологічний моніторинг навколишнього середовища відповідно до затвердженого «Регламенту радіаційного контролю при експлуатації об’єктів ВП «Запорізька АЕС» та «Методичних рекомендацій з санітарного контролю вмісту радіоактивних речовин в об’єктах навколишнього середовища» (1980 р.). Запорізька АЕС розташована в Кам’янсько-Дніпровському районі Запорізької області на березі Каховського водосховища, за 55 км на південний захід від обласного центру.