Оцінка кардіоваскулярного ризику у пацієнтів із подагрою та неалкогольною жировою хворобою печінки - Сміян, С. І.; Даньчак, С. В.; Смиян, С. И.; Даньчак, С. В.; Smiyan, S. I.; Danchak, S. V. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Відомо, що хворі на подагру мають підвищений ризик виникнення серцево-судинних захворювань. З метою вивчення частоти кардіоваскулярного ризику обстежили 120 пацієнтів на первинну подагру, неалкогольна жирова хвороба печінки виявлена у 68 осіб. Для визначення кардіоваскулярного ризику використовували таблицю SCORE, діагноз «неалкогольна жирова хвороба печінки» підтверджували методом ультразвукової еластографії хвиль зсуву. Встановили, що у пацієнтів із подагрою та неалкогольною жировою хворобою печінки спостерігається підвищення кардіоваскулярного ризику. До факторів ризику розвитку кардіоваскулярних захворювань у хворих на подагру в поєднанні з НАЖХП належать артеріальна гіпертензія, гіперхолестеринемія, гіперурикемія, збільшення віку хворих, індексу маси тіла, а також паління. Встановили, що рівень гіперурикемії був вірогідно (р<0,01) вищим серед хворих із неалкогольною жировою хворобою печінки та зростав зі збільшенням ризику виникнення кардіоваскулярних катастроф. Известно, что больные подагрой имеют повышенный риск возникновения сердечно-сосудистых заболеваний. С целью изучения частоты кардиоваскулярного риска обследовано на первичную подагру 120 пациентов, среди которых неалкогольная жировая болезнь печени обнаружена у 68 человек. Для определения кардиоваскулярного риска использовалась таблица SCORE, диагноз «неалкогольная жировая болезнь печени» подтверждён методом ультразвуковой эластографии сдвиговой волны. Установлено, что у пациентов с подагрой и неалкогольной жировой болезнью печени наблюдается повышение кардиоваскулярного риска. К факторам риска развития кардиоваскулярных заболеваний у больных подагрой в сочетании с неалкогольной жировой болезнью печени относятся артериальная гипертензия, гиперхолестеринемия, гиперурикемия, увеличение возраста больных, индекса массы тела и количества курящих пациентов. Установлено, что уровень гиперурикемии был достоверно (р<0,01) выше среди больных с неалкогольной жировой болезнью печени и возрастал с увеличением риска возникновения кардиоваскулярных катастроф. Aim. Cardiovascular diseases are observed more frequently in patients with gout as compared to other rheumatologic pathologies. Methods and results. 120 patients with gout were examined to study the frequency of cardiovascular risk in patients combined with nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD). To determine cardiovascular risk SCORE chart was used, the diagnosis of nonalcoholic fatty liver disease was confirmed by share wave elastography. Conclusion. In patients with gout and nonalcoholic fatty liver disease there is increasing of cardiovascular risk level, low cardiovascular risk is found in 16.2%, moderate in 25.0%, high in 19.1% and very high risk in 39.7% of cases. Among patients without associated liver injury another tendency is observed, particularly low risk was found in 32.7%, moderate in 40.4%, high in 17.3% and very high risk in 9.6% of cases. Risk factors for cardiovascular disease in patients with gout combined with nonalcoholic fatty liver disease include hypertension, hypercholesterolemia, hyperuricemia, smoking, an increase of patients’ age, body mass index. The level of hyperuricemia was signifi cantly (p<0.01) higher among patients with nonalcoholic fatty liver disease patients and increased together with increasing risk of cardiovascular catastrophes.
Оценка кардиоваскулярного риска у пациентов с подагрой и неалкогольной жировой болезнью печени
Assessment of cardiovascular risk in patients with gout and nonalcoholic fatty liver disease
Keywords: подагра; печінки хвороби; серцево-судинні хвороби; подагра; печени болезни; сердечно-сосудистые болезни; Gout; Liver Diseases; Cardiovascular Diseases