Філософсько-наукова культура дослідницького простору університету: людиновимірність соціобіотехнологій - Утюж, Ірина Геннадіївна; Спиця, Наталя Валеріївна (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Анотація. Стаття піднімає питання потужного потенціалу філософського знання який має бути застосований в системі освіти та в розвитку науки, особливо в галузі інновацій в біотехнології. Автори стверджують, що наука не може існувати як самоціль і створена задля покращення життя людини. Наука була і залишається головним проєктом філософії, адже через науку людина не просто отримує блага та комфорт матеріального світу, в першу чергу наука дає можливість людині осягнути свою велич, усвідомити найвищі людські цінності. Саме на такому розумінні філософії і має будуватись як сучасна університетська освіта так і наукові дослідження. Abstract. The article raises the question of the powerful potential of philosophical knowledge that should be applied in the educational system and in the development of science, particularly in the field of innovation in biotechnology. The authors argue that science cannot exist for its own sake and is created to improve human life. Science has been and remains the main project of philosophy, as through science, humans not only obtain goods and material comforts but, above all, science enables individuals to grasp their greatness and realize the highest human values. It is precisely this understanding of philosophy that should underpin both modern university education and scientific research.