Структурні зміни міокарда при хронічній серцевій недостатності ІІ функціонального класу на тлі надлишкової маси тіла та абдомінального ожиріння - Нетяженко, В. З.; Бідзіля, Петро Петрович; Бидзиля, П. П.; Netyazhenko, V. Z.; Bidzilya, P. P. (ЗДМУ, 2014)
Обстежили 153 хворих на хронічну серцеву недостатність ІІ функціонального класу, які мали нормальну, надлишкову масу тіла та абдомінальне ожиріння І–ІІІ ступенів. Досліджували структурні зміни міокарда в умовах хронічної серцевої недостатності залежно від ступеня зайвої ваги. Встановили особливості структурних змін серця, ступеня та типу гіпертрофії міокарда лівого шлуночка залежно від наявності надлишкової маси тіла та ожиріння. Обследовали 153 больных хронической сердечной недостаточностью ІІ функционального класса, которые имели нормальную, избыточную массу тела и абдоминальное ожирение І–ІІІ степени. Исследовали структурные изменения миокарда в условиях хронической сердечной недостаточности в зависимости от степени лишнего веса. Установлены особенности структурных изменений сердца, степени и типа гипертрофии миокарда левого желудочка в зависимости от наличия избыточной массы тела и ожирения. 153 patients with CHF of II functional class, with normal weight, overweight and abdominal obesity (I–III degrees) have been examined. Structural myocardial changes at CHF depending on the degree of excess weight have been studied. Structural changes of the heart, the extent and type of myocardial hypertrophy of left ventricle depending on the availability of overweight and obesity have been revealed.
Структурные изменения миокарда при хронической сердечной недостаточности ІІ функционального класса на фоне избыточной массы тела и абдоминального ожирения
Structural myocardial changes in chronic heart failure of II functional class based on overweight and abdominal obesity
Keywords: хронічна серцева недостатність; структурні зміни міокарда; надлишкова вага; ожиріння; хроническая сердечная недостаточность; структурные изменения миокарда; избыточная масса; ожирение; сhronic heart failure; structural myocardial changes; overweight; obesity