Значення факторів ризику в розвитку ускладнень інфекційно-запального ґенезу у тяжкообпечених - Гузенко, Б. В.; Guzenko, B. V. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Обстежено 140 обпечених хворих у гострій стадії опікової хвороби. Визначено, що провідними факторами ризику розвитку інфекційно-септичних ускладнень є вік обпечених понад 45 років, загальна площа опіку ІІІ АБ ступеня понад 40% та площа глибокого опіку понад 25% поверхні тіла, індекс тяжкості ураження більше 90 одиниць і наявність опіку дихальних шляхів тяжкого ступеня. Найбільше значення мають такі ускладнення інфекційно-запального ґенезу, як пневмонія і сепсис, що значно впливають на летальність таких хворих. Обследованы 140 обожженных больных в острой стадии ожоговой болезни. Установлено, что ведущими факторами риска развития инфекционно-септических осложнений являются возраст пациентов более 45 лет, общая площадь ожога ІІІ АБ степени свыше 40% и площадь глубокого ожога более 25% поверхности тела, индекс тяжести поражения более 90 единиц и наличие ожога дыхательных путей тяжелой степени. Наибольшее значение имеют такие осложнения инфекционно-воспалительного генеза, как пневмония и сепсис, которые значительно влияют на уровень летальности таких больных. 140 burned patients in the acute phase of burn disease were examined. It was found that risk factors of infectious-septic complications developing in severe burnt patients are the following: the age over 45 years, the total area of burns over 40% of body surface (TBSA), the area of deep burns over 25% (DBSA), the index of severity of injury more than 90 units, inhalation injury of severe degree. Such complications of infectious-infl amatory genesis as pneumonia and sepsis were the most infl uential ones, which infl uence signifi cantly on the mortality level of such patients.
Значение факторов риска в развитии осложнений инфекционно-воспалительного генеза у тяжелообожженных
The signifi cance of risk factors in the development of complications of infectious and infl ammatory genesis in patients with severe burns
Keywords: опіки; фактори ризику; ускладнення інфекційно-запального ґенезу; ожоги; факторы риска; осложнения инфекционно-воспалительного генеза; burns; risk factors; complications of infectious-inflammatory genesis