Сучасні уявлення про біологічну теорію еволюції - Павліченко, Віктор Іванович; Приходько, Олександр Борисович; Ємець, Тетяна Іванівна; Малєєва, Ганна Юріївна (My University, 2020)
На основі аналізу наукових даних виділено три етапи розвитку біологічної теорії еволюції: дарвінізм; неодарвінізм/сучасний синтез (MS); розширений еволюційний синтез (EES). Зіставлення концептів MS та EES показує, що центральні процеси та емпіричні висновки залишаються важливими для обох теорій, але остання доповнюється системними процесами взаємодії зі зворотним зв’язком між генетичними та негенетичними шаблонами, клітинами, тканинами та ін., які мобілізують їх фізичні, хімічні та біологічні властивості різного масштабу і залежать від локального та глобального середовища. Встановлено, що у EES достатньо наукових доказів щоб стати Центром мислення сучасної біології.
Keywords: дарвінізм; неодарвінізм/сучасний синтез; розширений еволюційний синтез