Анализ частоты обнаружения врожденных пороков сердца при проведении пренатальной диагностики в запорожской области - Авраменко, Н. В.; Никифоров, О. А.; Сухонос, О. С.; Ломейко, Е. А.; Барковский, Д. Е.; Кабаченко, Е. В.; Гридина, И. Б.; Авраменко, Наталія Вікторівна; Нікіфоров, Олег Анатолійович; Сухонос, О. С.; Ломейко, Олена Олександрівна; Барковський, Дмитро Євгенович; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
В клинике Запорожского областного центра репродукции человека на пренатальных консилиумах за период 2011–2012 г. Обследованы 1139 беременных. За этот период диагностировали 177 случаев врожденных пороков сердца плода. Возраст беременных с врожденными пороками сердца плода варьировал от 18 до 45 лет. Факторы риска по развитию фетальной сердечной патологии: вирусная инфекция в первом триместре беременности у 13 женщин (7,3%), сопутствующая внутриутробная инфекция – у 5 (2,8%), отягощенное течение беременности и осложненный акушерско-гинекологический анамнез имели место у 16 (9%) женщин, возраст матери старше 35 лет – у 39 (22%), профессиональные вредности – у 8 (4,5%) беременных. Наиболее частый процент обнаружения врожденных пороков сердца у плода приходится на второй триместр беременности (62,2%), минимальный – на первый триместр (4%). Наиболее частой формой врожденных пороков сердца плода является дефект межжелудочковой перегородки. Общий атриовентрикулярный канал диагностирован в 8,5% случаев и сочетался с хромосомной патологией в 26,6% случаев, что явилось показанием для прерывания беременности. У клініці Запорізького обласного центру репродукції людини на пренатальних консиліумах за період 2011–2012 р. обстежено 1139 вагітних. За цей період виявлено 177 випадків вроджених вад серця. Вік вагітних з вродженими вадами серця плоду варіював від 18 до 45 років. Фактори C‘ризику з розвитку фетальної серцевої патології: вірусна інфекція в першому триместрі вагітності у 13 (7,3%) жінок, супутня внутрішньоутробна інфекція – у 5 (2,8%), обтяжений перебіг вагітності та ускладнений акушерсько-гінекологічний анамнез мали 16 (9%) жінок, вік матері більше 35 років – у 39 (22%), професійні шкідливості – у 8 (4,5%) вагітних. Найчастіше вроджені вади серця у плода визначають протягом другого триместру вагітності (62,2%), найменше – на перший триместр (4%). Найчастішою формою вроджених вад серця плода є дефект міжшлуночкової перетинки. Загальний атріовентрикулярний канал діагностовано у 8,5% випадків, він поєднувався з хромосомною патологією у 26,6% випадків, що було показанням до переривання вагітності. In the clinic of Zaporozhye regional center of human reproduction at the prenatal consultations during 2011-2012 years 1139 pregnant women were examined. During this period 177 cases of congenital heart disease were revealed. The age of the pregnant women with congenital heart disease of the fetus varied from 18 to 45 years. Risk factors of the development of fetal cardiac pathology were as following: viral infection in the 1st trimester of pregnancy was in 13 pregnant women (7.3%), associated intrauterine infection - in 5 ones (2.8%), 16 patients (9%) had burdened course of pregnancy and complicated obstetric-gynaecological history, mother’s age older than 35 years was in 39 women (22%), occupational hazards were in 8 women (4.5%). Fetus congenital heart disease cases were most frequently revealed in 2nd trimester (62.2%), and number of cases is minimal in the fi rst trimester (4%). The most common form of fetus congenital heart disease is the defect of the ventricular septum. Common atrioventricular canal was diagnosed in 8.5% of the cases, it was combined with chromosomal pathology in 26.6% cases that was an indication for abortion.
Аналіз частоти виявлення вроджених вад серця плода при проведенні пренатальної діагностики в Запорізькій області
The analysis of the frequency of fetus congenital heart disease case finding during prenatal diagnosis in Zaporozhye region
Keywords: пренатальная диагностика; врожденные пороки сердца; хромосомная патология; пренатальна діагностика; вроджені вади серця; хромосомна патологія; prenatal diagnosis; congenital heart disease; pathology of chromosome