Використання біомаркерів при плануванні ортопедичної реабілітації пацієнтів із захворюваннями тканин пародонта - Возний, Олександр Вікторович; Романюк, Віктор Миколайович; Возный, А. В.; Романюк, В. Н.; Vozniy, O. V.; Romanyuk, V. М. (My University, 2019)
За даними ВООЗ, частковою відсутністю зубів страждає до 75% населення в різних регіонах світу. Клінічні спостереження показують, що причиною адентій в більшості випадків є генералізований пародонтит. За даними дослідників, від 5 до 20% населення страждає від тяжкої форми пародонтиту, а від легкого та середнього ступеня тяжкості пародонтиту страждає більшість дорослого населення. Більш того, пародонтит пов’язаний з іншими серйозними захворюваннями, такими як ішемічна хвороба серця, карцинома голови та шиї та хронічне обструктивне захворювання легень. Метою нашого дослідження було встановити прогностично вагомі молекулярно-біохімічні критерії при плануванні імплантологічного та ортопедичного лікування пацієнтів із захворюваннями тканин пародонту та дефектами зубних рядів. Для проведення дослідження відібрано 40 пацієнтів: 10 здорових пацієнтів склали контрольну групу та 30 – основну із захворюваннями тканин пародонту. Серед них 10 пацієнтів з I ступенем важкості, 10 пацієнтів з II ступенем важкості, 10 пацієнтів з ІІІ ступенем важкості пародонтиту та дефектами зубних рядів. Визначення рівня біологічних маркерів ротової рідини є перспективним діагностичним методом, не потребує спеціальної підготовки від лікаря-стоматолога, є малоінвазивною методикою, та дозволить оцінити саме поточний стан тканин протезного ложа, що дозволить раціонально спланувати вид ортопедичної реабілітації стоматологічних хворих та контролювати процеси адаптації. По данным ВОЗ, частичным отсутствием зубов страдает до 75% населения в различных регионах мира. Клинические наблюдения показывают, что причиной адентии в большинстве случаев является генерализованный пародонтит. По данным исследователей, от 5 до 20% населения страдает от тяжелой формы пародонтита, а от легкой и средней степени тяжести пародонтита страдает большинство взрослого населения. Более того, пародонтит связан с другими серьезными заболеваниями, такими как ишемическая болезнь сердца, карцинома головы и шеи и хроническое обструктивное заболевание легких. Целью нашего исследования было установить прогностически значимые молекулярно-биохимические критерии при планировании имплантологического и ортопедического лечения пациентов с заболеваниями тканей пародонта и дефектами зубных рядов. Для проведения исследования отобраны 40 пациентов: 10 здоровых пациентов составили контрольную группу и 30 – основную с заболеваниями тканей пародонта. Среди них 10 пациентов с I степенью тяжести, 10 пациентов со II степенью тяжести, 10 пациентов с III степенью тяжести пародонтита и дефектами зубных рядов. Определение уровня биологических маркеров ротовой жидкости является перспективным диагностическим методом, не требует специальной подготовки от врача-стоматолога, является малоинвазивной методикой и позволит оценить именно текущее состояние тканей протезного ложа, что позволит рационально спланировать вид ортопедической реабилитации стоматологических больных и контролировать процессы адаптации. According to WHO, up to 75% of the population in different regions of the world are affected by the partial absence of teeth. Clinical observations show that in most cases, the cause of adentias is generalized periodontitis. According to researchers, from 5 to 20% of the population suffers from severe periodontitis, and from the mild to moderate periodontitis, the majority of adults. Moreover, periodontitis is associated with other serious conditions such as coronary heart disease, head and neck carcinoma, and chronic obstructive pulmonary disease. The aim of our study was to establish prognostically significant molecular biochemical criteria in the planning of implantological and orthopedic treatment of patients with periodontal tissue disorders and defects in the dentition.40 patients were selected for the study. Among them, 10 healthy patients comprised the control group and 30 major patients with periodontal tissue disorders. Among them are 10 patients with grade I, 10 patients with grade II, 10 patients with grade III parodontitis and dentition defects. Determination of the level of biological markers of the oral fluid is a promising diagnostic method, does not require special training from a dentist, is a minimally invasive technique, and will allow to evaluate the current state of prosthetic bed tissues, which will allow rational planning of the type of orthopedic rehabilitation of dental patients.
Использование биомаркеров при планировании ортопедической реабилитации пациентов с заболеваниями тканей пародонта
The use of biomarkers in planning orthopedic rehabilitation of patients with diseases of periodontal tissues
Keywords: біомаркер; адентія; генералізований пародонтит; MMP-8; LL-37; Lactoferrin; биомаркер; адентия; генерализованный пародонтит; MMP-8; LL-37; Lactoferrin; biomarker; adenitis; generalized periodontitis; MMP-8; LL-37; Lactoferrin