Дослідження протипухлинної дії екстрактів гадючника шестипелюсткового - Струк, О. А.; Грицик, А. Р.; Клименко, А. О. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Вивчено вплив екстрактів гадючника шестипелюсткового на розвиток експериментальної асцитної карциноми Ерліха й на тривалість життя мишей. Встановлено, що застосування водно-спиртового екстракту кореневищ з коренями гадючника шестипелюсткового забезпечує зменшення вмісту асцитної рідини в абдомінальній порожнині, цитотоксичну дію на ракові клітини, а також покращення показників кровотворення, сприяє збільшенню тривалості життя. Изучено влияние экстрактов лабазника шестилепестного на развитие экспериментальной асцитной карциномы Эрлиха и на продолжительность жизни мышей. Установлено, что применение водно-спиртового экстракта корневищ с корнями лабазника шестилепестного обеспечивает уменьшение содержания асцитной жидкости в абдоминальной полости, цитотоксическое действие на раковые клетки, а также улучшение показателей кровообразования, способствует увеличению продолжительности жизни. The influence of Filipendula hexapetala extracts on development of experimental Ehrlich ascitic carcinoma, on mice life duration were studied. It is detected that using of the aqueous-alcoholic rhizome extract with Filipendula hexapetala roots provides decreasing of the ascetic liquid in the abdominal cavity, cytotoxic effect on cancer cells, as well as improvement of blood formation indicators and increasing of life duration.
Keywords: екстракт; кореневища з коренями гадючника шестипелюсткового; протипухлинна дія; асцитна карцинома; Ерліха; экстракт; корневища с корнями лабазника шестилепестного; противоопухолевое действие; асцитная; карцинома Эрлиха; aqueous rhizome; aqueous-alcoholic rhizome; rhizome with Filipendula hexapetala roots; antineoplastic action; ascitic carcinoma of Ehrlich