Особливості профілактики розвитку затримки росту плода у вагітних з хронічною артеріальною гіпертензією - Дейніченко, Олена Валеріївна (Запорізький державний медичний університет, 2020)
У структурі причин перинатальної захворюваності та смертності серцево-судинна патологія займає перше місце серед екстрагенітальних захворювань. Серед цих серцево-судинних хвороб хронічна артеріальна гіпертензія (ХАГ) займає провідне місце. Результати досліджень встановили, що навіть помірна хронічна артеріальна гіпертензія, починаючи вже з першого триместру, представляє підвищений ризик розвитку церебро-васкулярних порушень та ускладнення нормального перебігу вагітності. В основі недостатності в системі мати-плацента-плід лежать зміни в плодово- та матково-плацентарних комплексах із порушенням пристосувально-компенсаторних механізмів на молекулярному, клітинному та тканинному рівнях, що сприяє порушенню транспортної, трофічної, ендокринної, метаболічної та антитоксичної функції плаценти, а в подальшому – до затримки росту плода (ЗРП).