Клініко-прогностичне значення С-реактивного протеїну в умовах розвитку стабільної стенокардії напруги в поєднанні з хронічним обструктивним захворюванням легень ІІ–ІІІ стадій - Доценко, Сергій Якович; Крайдашенко, Олександр Олегович; Dotsenko, S. Ya.; Kraidashenko, О. О. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2023)
Мета роботи – оцінювання клініко-прогностичного значення порушення рівня експресії С-реактивного протеїну при стабільній стенокардії напруги ІІ–ІІІ функціонального класу на тлі хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ) ІІ–ІІІ стадій. Матеріали та методи. Під спостереженням перебували 122 особи, яких поділили на 4 клінічні групи: 1 група – 30 пацієнтів з ішемічною хворобою серця (ІХС), стабільною стенокардією напруги ІІ–ІІІ функціонального класу, середній вік – 56,93 ± 1,25 року, співвідношення чоловіки / жінки – 86,67 % / 13,33 %; 2 група – 30 хворих на ХОЗЛ ІІ–ІІІ стадій, середній вік – 57,99 ± 1,12 року, співвідношення чоловіки / жінки – 80,0 % / 20,0 %; 3 група – 40 обстежених із ІХС + ХОЗЛ, середній вік – 56,48 ± 1,16 року; співвідношення чоловіки / жінки – 76,92 % / 23,08 %; 4 група – 22 практично здорових осіб, середній вік – 54,37 ± 1,84 року, співвідношення чоловіки / жінки – 77,50 % / 22,50 %. Результати. У групі ІХС та ІХС + ХОЗЛ виявили достовірні кореляційні зв’язки між рівнем С-реактивного білка (СРБ) та тропоніном І (r = +0,71 та r = +0,82, р < 0,01 для обох пар). Отже, при елевації рівня експресії СРБ відбувається виразніше підвищення рівня кардіоспецифічних білків (тропонін І), що може свідчити про пошкодження міокарда. Визначили позитивну асоціацію між рівнем СРБ і бальним показником шкали CAT у групах ХОЗЛ та ІХС + ХОЗЛ (r = +0,65 та r = +0,73 відповідно, р < 0,05), що свідчить про достовірний зв’язок між процесами системного запалення та динамікою суб’єктивного стану пацієнта, яка зумовлена передусім тяжкістю вентиляційно-респіраторних порушень і легеневої обструкції. The aim of the study: to evaluate the clinical and prognostic value of the altered C-reactive protein expression level in functional class II–III stable angina pectoris combined with chronic obstructive pulmonary disease (COPD) stage II–III. Materials and methods. In accordance with the goal of the study, 122 individuals were examined being assigned to 4 clinical groups: Group 1 – 30 patients with ischemic heart disease (IHD, functional class II–III stable angina pectoris, mean age 56.93 ± 1.25 years; male / female ratio 86.67 % / 13.33 %); Group 2 – 30 patients with COPD stage II–III (mean age 57.99 ± 1.12 years; male / female ratio 80.0 % / 20.0%); Group 3 – 40 patients with IHD + COPD (mean age 56.48 ± 1.16 years; male / female ratio 76.92 / 23.08 %) and Group 4 – 22 apparently healthy individuals (mean age 54.37 ± 1.84 years old, male / female ratio 77.50 % / 22.50 %). Results. Significant correlations have been found between the level of C-reactive protein (CRP) and troponin I (r = +0.71 and r = +0.82, p < 0.01 for both pairs) in IHD and IHD + COPD groups. When the level of CRP expression was elevated, a clear increase in the level of cardiospecific proteins (troponin I) was seen, which could indicate a damage to the myocardium. A positive association was found between the CRP level and the CAT scale score in COPD and IHD+COPD groups (r = +0.65 and r = +0.73, respectively, p < 0.05) indicating a significant association between the processes of systemic inflammation and the dynamics of a patient’s subjective condition, caused mainly by the severity of ventilatory and respiratory disorders and pulmonary obstruction
Clinical and prognostic significance of C-reactive protein in the conditions of stable angina pectoris in combination with chronic obstructive pulmonary disease stage II–III
Доценко С. Я. - ORCID ID: 0000-0002-5231-391X; Крайдашенко О. О. - ORCID ID: 0000-0002-8911-3292.
Keywords: стенокардія напруги; хронічне обструктивне захворювання легень; С-реактивний білок; запалення; тропонін І; прогноз; angina pectoris; chronic obstructive pulmonary disease; C-reactive protein; inflammation; troponin I; prognosis