Вплив 2-гідроксифенілсукцинаміду на метаболізм оксиду азоту та систему антиоксидантного захисту у щурів в експериментальних умовах - Палагіна, І. А.; Лалименко, О. С.; Кудря, М. Я.; Мельниківська, Н. В. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Досліджено субхронічний вплив 2-гідроксифенілсукцинаміду, метаболіту антидіабетичного засобу фенсукциналу, на обмін оксиду азоту та систему антиоксидантного захисту у щурів. Встановлено, що 2-гідроксифенілсукцинамід викликає зниження активності NO-синтази, продукції NO–2/ NO–3 та адаптивне зменшення активності системи антиоксидантного захисту в організмі за цих умов. Утворення даного метаболіту може впливати на прояви антиокислювальної активності самого лікарського засобу при його цільовому застосуванні. Исследовано субхроническое воздействие 2-гидроксифенилсукцинамида, метаболита антидиабетического средства фенсукцинала, на обмен оксида азота и систему антиоксидантной защиты у крыс. Установлено, что 2-гидроксифенилсукцинамид вызывает снижение активности NO-синтазы, продукции NO–2/NO–3 и адаптивное уменьшение в этих условиях активности системы антиоксидантной защиты в организме. Образование данного метаболита может влиять на проявления антиокислительной активности самого лекарственного средства при его целевом использовании. Paper studies a subchronic impact of 2-hydroxyphenylsuccinamide (2-HPSA) – the antidiabetic drug Phensuccinal metabolite – on state of the nitric oxide metabolism and antioxidant protection (AOP) system in rats. We found that 2-HPSA proved to deactivate the NO-synthase, reduce the NO–2/ NO–3 production and under these conditions decrease the AOP system activeness of an organism. We concluded that this metabolite formation may change the effects of the initial drug antioxidant activeness under its aim using.
Keywords: оксид азоту; антиоксидантний захист; 2-гідрокисфеніл-сукцинамід; оксид азота; антиоксидантная защита; 2-гидрокси-фенилсукцинамид; nitric oxide; antioxidant protection; 2-hydroxiphenyl-succinamide