Пошук та вивчення маркерів запалення у мікробіоті сечі пацієнтів після контактної лазерної літотрипсії - Люлько, Олексій Олексійович; Моргунцов, В. О.; Lyulko, O. O.; Morguntsov, V. O. (My University, 2025)
Проведено дослідження мікробіоти сечі та аналіз показників лейкоцитів у пацієнтів після проведеної контактної лазерної літотрипсії. У дослідженні приймали участь 48 пацієнтів. Пацієнтів розділено на групи: за віком, статтю, тривалістю оперативного втручання, категоріями включень у результатах досліджень за окремими показниками розгорнутого аналізу сечі. Дослідження сечі проводилося методом автоматичної мікроскопії на аналізаторі сечі Laura XL. Серед включень, що виявляються у мікробіоті сечі, показовим фактором є наявність лейкоцитів. Контактна лазерна літотрипсія на даний час є передовим хірургічним методом урологічної практики, що характеризується високою ефективністю, малоінвазивністю та іншими позитивно значущими характеристиками, що сприяють її застосуванню у комплексному лікуванні сечокам’яної хвороби. Також існує ряд факторів, що потребують уваги та вивчення. Зокрема – дослідження мікробіоти сечі, що є складовою при плануванні комплексного лікування у післяопераційний період. A study of urine microbiota and analysis of leukocyte parameters in patients after contact laser lithotripsy was conducted. 48 patients participated in the study. Patients were divided into groups: division by age groups, gender, duration of surgery, inclusion categories in the results of studies based on individual indicators of a comprehensive urinalysis. Urine examination was performed using automated microscopy on a Laura XL urine analyzer. Among the inclusions found in the urine microbiota, the presence of leukocytes is an indicative factor. Contact laser lithotripsy is currently an advanced surgical method in urological practice, characterized by high efficiency, minimal invasiveness, and other positively significant characteristics that contribute to its use in the complex treatment of urolithiasis. There are also a number of factors that require attention and study. In particular, the study of urine microbiota, which is a component of planning comprehensive treatment in the postoperative period.
Search and study of inflammation markers in the urine microbiot of patients after contact laser lithotripsy
Keywords: контактна лазерна літотрипсія; сечокам’яна хвороба; мікрофлора; лейкоцити; уротелій; маркери пошкодження; contact laser lithotripsy; infectious-inflammatory process; microflora; leukocytes; urothelium; damage markers