Можливості верифікації короткострокового вітального прогнозу у пацієнтів зі спонтанним супратенторіальним внутрішньомозковим крововиливом на тлі консервативної терапії на підставі комплексного клініко-нейровізуалізаційно-електроенцефалографічного дослідження - Козьолкін, Олександр Анатолійович; Кузнєцов, Антон Анатолійович; Kozyolkin, O. A.; Kuznietsov, A. A. (Козьолкін О. А. Можливості верифікації короткострокового вітального прогнозу у пацієнтів зі спонтанним супратенторіальним внутрішньомозковим крововиливом на тлі консервативної терапії на підставі комплексного клініко-нейровізуалізаційно-електроенцефалографічного дослідження / О. А. Козьолкін, А. А. Кузнєцов // Здобутки клінічної i експериментальної медицини. - 2020. - № 3. - С. 98-107. - DOI 10.11603/1811-2471.2020.v.i3.11377., 2020)
Мета – розробити інтегральні критерії прогнозування летального виходу гострого періоду спонтанного супратенторіального внутрішньомозкового крововиливу на тлі консервативної терапії, які ґрунтуються на результатах комплексного клініко-нейровізуалізаційно-електроенцефалографічного дослідження. Матеріал і методи. Проведено проспективне когортне порівняльне дослідження 156 пацієнтів у гострому періоді спонтанного супратенторіального внутрішньомозкового крововиливу на тлі консервативної терапії, які були госпіталізовані протягом 24 годин від дебюту захворювання. Клініко-неврологічне дослідження включало оцінку за шкалою коми Full Outline of UnResponsiveness та National Institute of Health Stroke Scale. Візуалізацію церебральних структур здійснювали методом комп’ютерної томографії. Електроенцефалографічне дослідження проводили в перші 48 годин, при цьому окремо для ураженої гемісфери та інтактної гемісфери визначали рівні абсолютної спектральної потужності ритмів дельта-, тета-, альфа-, бета-діапазонів із наступним розрахунком інтегральних коефіцієнтів, які відображають різні співвідношення зазначених вище ритмів. Для розробки критеріїв прогнозування застосовували логістичний регресійний аналіз та ROC-аналіз. Результати. Летальний вихід протягом гострого періоду захворювання був зафіксований в 42 (26,9 %) випадках. На підставі мультиваріантного логістичного регресійного аналізу було встановлено, що з ризиком летального виходу гострого періоду спонтанного супратенторіального внутрішньомозкового крововиливу на тлі консервативної терапії незалежно асоційовані такі клініко-нейровізуалізаційно-електроенцефалографічні критерії оцінки тяжкості ураження церебральних структур у дебюті захворювання: сумарний бал за шкалою коми Full Outline of UnResponsiveness (ВШ (95 % ДІ) = 0,29 (0,13–0,69), р=0,0050), обсяг осередку ураження (ВШ (95 % ДІ) = 1,05 (1,01– 1,10), р=0,0270), значення коефіцієнта DTABR в ураженій гемісфері (ВШ (95 % ДІ) = 1,70 (1,14–1,53), р=0,0092) та коефіцієнта DTR в інтактній півкулі (ВШ (95 % ДІ) = 1,60 (1,02–2,53), р=0,0412). The aim – to elaborate the integrated prognostic criteria for spontaneous supratentorial intracerebral hemorrhage (SSIСH) lethal outcome that are based on the data of complex clinical, neurovisualization and electroencephalographic investigations on the ground of conservative therapy. Material and Methods. Prospective, cohort and comparative study was conducted in 156 patients in SSICH acute period on the ground of conservative therapy, who were admitted during 24 hours from the disease onset. Clinical and neurological investigation included evaluation according to Full Outline of UnResponsiveness and National Institute of Health Stroke Scale. Cerebral structures detection was made by using computed tomography. Electroencephalography was performed in the first 48 hours. Thus, values of absolute spectral rhythm power of delta, theta, alpha, beta bands were evaluated separately for affected and intact hemispheres. Than integrated coefficients that reflect different balance of mentioned indexes were calculated. Logistic regression and ROC-analysis were used for elaboration of prognostic criteria.
Possibilities of short-term spontaneous supratentorial intracerebral haemorrhage vital prognosis verification during conservative therapy on the ground of complex clinical, neurovisualization investigation and electroencephalography data
Keywords: внутрішньомозковий крововилив; комп’ютерна томографія; електроенцефалографія; вітальний прогноз; intracerebral hemorrhage; computed tomography; electroencephalography; vital prognosis