Артеріальна гіпертензія – як важливий фактор морфоденситометричних змін нейронів аркуатного ядра гіпоталамуса. Залежність перебудов від етіології артеріальної гіпертензії - Ганчева, Ольга Вікторівна; Тіщенко, Сергій Вікторович; Gancheva, O.V.; Tischenko, S. V. (My University, 2019)
За останні роки досягнутий особливий прогрес у розумінні значення гіпоталамічних ядер у регуляції вегетативних функцій, метаболічних процесів, а також артеріального тиску. Завдяки застосуванню імуноцитохімічних та молекулярногенетичних методів стало можливим вивчення не тільки морфології нейросекреторних клітин, але і їх зв'язків з іншими відділами як гіпоталамуса, так і всього мозку. Також за допомогою цих методів стало можливим ідентифікувати синтезовані у них нейрогормони, місця їх переважної локалізації, шляхи транспорту та їх секреції. Уже добре відомо, що підвищення функціональної активності нервової системи буде проявлятися цитохімічно перебудовою пластичного та енергетичного обмінів нейронів, збільшенням розмірів клітин та їх структур, підвищенням концентрації та вмісту РНК. Мета - визначити особливості морфоденситометричних характеристик ядер нейронів аркуатного ядра (АрЯ) гіпоталамуса при різних за етіопатогенетичними механізмами артеріальних гіпертензіях. In the last years, a special progress has been made in understanding of hypothalamic nuclei importance in the regulation of vegetative functions, metabolic processes, and the blood pressure regulation. Due to the using of immunohistochemical and molecular genetic methods, it has become possible to study not only the morphology of neurosecretory cells, but also their connections with other brain regions, both the hypothalamus and the whole brain. These methods also give an opportunity to identify the neurohormones, synthesized in them, the places of their primary localization, the ways of their transport and secretion. It is already well known that the increase in the functional activity of the nervous system will be manifested with the cytochemical restructuring of plastic and energy metabolism in the neurons, an increase in the cells' and their intracellular structures size, as well as with an increase of RNA concentration and content. The objective was to determine morphodensitometric peculiar features of ARC hypothalamic nucleus neurons in arterial hypertension with different pathogenetic mechanisms.
Arterial hypertension as an important factor of morphodensitometric changes in neurons of the arcuate nucleus of the hypothalamus. Dependence of changes upon the ethiology of arterial hypertension
Keywords: гіпоталамус; аркуатне ядро; морфометрія; каріометрія; артеріальна гіпертензія; щури; hypothalamus; arcuate nucleus; morphometry; cariometry; arterial hypertension; rats