Структурно-динамічні особливості шизотипового розладу у хворих із супутніми афективними порушеннями - Плєхов, Владислав Андрійович; Курило, Віталій Олексійович; Pliekhov, V. A.; Kurilo, V. O. (My University, 2023)
Вивчення структурно-динамічних особливостей психопатологічної симптоматики розладів шизофренічного спектру залишається одним із найбільш актуальних питань клінічної психіатрії. Мета. На підґрунті клініко-психопатологічного аналізу встановити структурно-динамічні особливості шизотипового розладу у хворих із супутніми афективними порушеннями. Результати дослідження. Було визначено, що для хворих на шизотиповий розлад із переважанням депресивної симптоматики характерне загальне зниження темпу мислення; пригнічені тривожно-іпохондричні переживання; прояви депресивної деперсоналізації; думки самоприниження, що сягають рівня надцінних та знаходять своє відображення у фабулі поодиноких елементарних розладів сприйняття; пасивний негативізм та недовіра до оточуючих. Для хворих із циклічною зміною депресивних та гіпоманіакальних фаз є типовими більш масштабні егоцентричні неекспансивні переживання; мислення «через ступінь»; імпульсивність, безплідна активізація, пришвидшення темпу мислення, його непослідовність, паралогічність із включеннями резонерства та зісковзування у моменти гіпоманіакальних фаз. Для хворих із явищами афективного сплощення більш характерне переконання щодо небезпечності соціальних контактів; алієнтація та тенденція до активного негативізму із асоціальною поведінкою; порушення сприйняття у формі парейдолічних ілюзій або елементарних галюцинацій; брак соціальних навичок, неможливість коректного відображення власних емоційних реакцій. Висновок. За результатами проведеного дослідження були встановлені структурно-динамічні особливості шизотипового розладу у хворих із супутніми афективними порушеннями, зокрема, було визначено, що для усіх хворих, не залежно від спектру наявних афективних порушень, характерні бідність позитивної, широкий спектр негативної та загальної психопатологічної симптоматики. The study of the structural and dynamic features of the psychopathological symptoms of schizophrenia spectrum disorders remains one of the most pressing issues in clinical psychiatry. Purpose. On the basis of clinical-psychopathological analysis, to establish the structural and dynamic features of schizotypal disorder in patients with comorbid affective pathology. Research results. It was determined that patients with schizotypal disorder with a predominance of depressive symptoms are characterized by a general decrease in the pace of thinking; suppressed anxiety-hypochondriacalideas; manifestations of depressive depersonalization; thoughts of self-humiliation, which reach the level of overvalued ones and are reflected in the plot of elementary disorders of perception; passive negativity and distrust of others. For patients with a cyclical change in depressive and hypomanic phases, more large-scale egocentric non-expansive ideas are typical; thinking «over the step»; impulsiveness, fruitless activation, acceleration of the pace of thinking, its inconsistency, paralogicality with inclusions of reasoning and slipping during moments of hypomanic phases. For patients with phenomena of affective flattening, the belief in the danger of social contacts is more characteristic; orientation and tendency to active negativism with antisocial behavior; disturbance of perception in the form of pareidolic illusions or elementary hallucinations; lack of social skills, the inability to correctly reflect their own emotional reactions. Conclusion. According to the results of the study, the structural-dynamic features of schizotypal disorder in patients with comorbid affective pathology were established, in particular, it was determined that for all patients, regardless of the range of existing affective disorders, poverty of positive, a wide range of negative and general psychopathological symptoms are characteristic.
Structural-dynamic features of schizotypal disorder in patients with comorbid affective pathology
Keywords: шизофренія; шизотиповий розлад; психіатрія; коморбідна патологія; афективні розлади; schizophrenia; schizotypal disorder; psychiatry; comorbid pathology; affective disorders