До питання про чутливість: стійкість біоплівок сальмонел до дії дезінфектантів - Марієвський, В. Ф.; Бубало, В. О.; Кролевецька, Н. М.; Рубан, Н. М.; Дяченко, О. П.; Матошко, Г. В.; Мариевский, В. Ф.; Бубало, В. А.; Кролевецкая, Н. М.; Дяченко, О. А.; Marievsky, V. F.; Bubalo, V. O.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Досліджено чутливість бактеріальних біоплівок, сформованих штамами роду сальмонел, до дії дезінфекційних засобів. Показано, що біоплівки сальмонел, сформовані на апаратурних носіях при інкубуванні протягом 24 годин, потребували 32-разового збільшення найменшої бактерицидної концентрації дезінфекційного засобу з вмістом четвертинно-амонієвих сполук. Исследовали чувствительность бактериальных биопленок, сформированных штаммами рода сальмонелл, к действию дезинфицирующих средств. Показано, что биопленки сальмонелл, сформированные на аппаратных носителях при инкубации 24 часа, требовали 32-кратного увеличения минимальной бактерицидной концентрации дезинфицирующего средства, содержащего четвертично-аммониевые соединения. Salmonella biofilms’ resistance to the action of the disinfectants was studied. It was founded that Salmonella biofilms, which were formed on the hard carriers during 24 hours of incubation, demanded 32-fold increase of the minimal bactericide concentration of the disinfectant with quaternary ammonium compound.
К вопросу о чувствительности: устойчивость биопленок сальмонелл к действию дезинфектантов
About sensititvity: salmonella biofilms’ resistance to disinfectants action
Keywords: дезінфектанти; біоплівка; сальмонели; стійкість до дезінфікуючих засобів; дезинфектанты; биопленка; сальмонеллы; устойчивость к дезинфицирующим средствам; disinfectants; biofilm; Salmonella; resistance