Реабілітація військових після секторальної резекції латерального меніска - Кульчицький, Данило Володимирович (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Мета дослідження полягає в розробці, науковому обґрунтуванні та експериментальному підтвердженні ефективності комплексної реабілітаційної програми для військовослужбовців після секторальної резекції латерального меніска, що враховує специфічні умови військової служби та обмежені ресурси польових медичних підрозділів. Об’єкт дослідження – процес післяопераційного відновлення функцій колінного суглоба у військовослужбовців, які перенесли часткову резекцію латерального меніска. Предмет дослідження – методичні та організаційні підходи до фізичної терапії й реабілітаційних заходів, спрямованих на відновлення біомеханіки колінного суглоба та попередження рецидивів травм у військових. Методи дослідження включають клінічні (огляд, пальпація, ортопедичні тести), інструментальні (МРТ, ультразвукове дослідження), функціональні (оцінка обсягу рухів, рівня болю, сили м’язів), експериментальні (впровадження розробленої реабілітаційної програми) та статистичні (кількісний і якісний аналіз результатів). Використання методологічного підходу, заснованого на принципах системності, комплексності та індивідуального підходу, дозволило забезпечити всебічне дослідження процесу реабілітації військових.
Keywords: магістерська робота