Клініко-морфометричні зміни шийного відділу хребта в людей і тварин з болем у шиї - Андреєва, Т. О.; Стоянов, О. М.; Мірджураєв, Е. М.; Чеботарьова, Г. М.; Калашніков, В. Й.; Вастьянов, Р. С.; Дарій, Володимир Іванович; Andreeva, T. O.; Stoyanov, O. M.; Mirdjuraev, E. M.; Chebotareva, G. M.; Kalashnikov, V. I.; et al. (My University, 2024)
Актуальність. Відома висока активність, рухливість шиї, її кістково-хрящового, м’язового апарату тощо. При цьому дегенеративно-дистрофічні процеси у шийному відділі хребта є нагальною проблемою. Метою дослідження було визначити клініко-морфометричні зміни шийного відділу хребта у людей і тварин з болем у шиї на ґрунті клініко-неврологічного обстеження, визначення щільності тіл хребців, їх конфігурації та співвідношення задля своєчасної корекції, прогнозу цієї патології. Матеріали та методи. У людей і тварин вивчали інтенсивність болю за допомогою адаптованих ВАШ, комп’ютерно-томографічні показники з вимірюванням щільності тіл хребців, морфометричних показників з акцентом локалізації на рівні С5–С7. Усі дослідження проводилися відповідно до сучасних біоетичних стандартів. Результати. Патологія конфігурації хребта зареєстрована у 84,6 % обстежених у вигляді кутового кіфозу або випрямленого лордозу, частіше у жінок. У собак і котів зміни спостерігали в 34,7 % випадків. Нормальна конфігурація частіше: у кішок — 78,6 % і собак дрібних порід — 78,5 %, у великих порід собак — лише у 26,3 %, при цьому деформації зустрічалися частіше, ніж у кішок і дрібних собак (у 2,7 раза і більше). Щільність тіл хребців вздовж хребта в усіх групах зменшувалася в каудальному напрямку, у людей ця відмінність становила 18,1 %. У кішок така відмінність становила в середньому 2,7 %, у собак дрібних порід вона була значнішою — 7,5 %, а у великих порід досягала 14,3 %. Максимальна відповідність змін відмічена в людей і собак великих порід. Висновки. Тварини, особливо собаки великих порід, можуть бути моделлю для вивчення етіопатогенетичних чинників, перебігу та прогнозу дегенерації кістково-хрящового апарату шийного відділу хребта. Background. The neck, its bone-cartilaginous and muscle apparatus, etc. high activity is well known. Cervical spine degenerative-dystrophic processes are considered to be an urgent problem. The purpose of the study was to determine the clinical and morphometric changes of the cervical spine in humans and animals with neck pain based on a clinical and neurological examination, determination of the vertebral body density, their configuration, and ratio for timely correction and prognosis of this pathology. Materials and methods. Pain intensity was studied in humans and animals using the adapted visual-analogue scale. The indexes of computer tomography with measurement of vertebral body density, and morphometric indexes with an emphasis on C5-C7 level were also studied. All studies were conducted following existing bioethical standards. Results. The pathology of spine configuration was registered in 84.6 % of the examined patients in the form of angular kyphosis or straightened lordosis, more often in women. It was observed in 34.7 % of cases in dogs and cats. The normal configuration is more common: in cats — 78.6 % and in dogs of small breeds — 78.5 %, in large breed dogs — only 26.3 %, and deformations were more frequent than in cats and small dogs (2.7 times more). The cervical vertebrae bodies density in all groups decreased toward the caudal direction with a difference of 18.1 % in humans. In cats — 2.7 %, in dogs of small breeds, it was higher (7.5 %), and in large breed dogs, it reached 14.3 %. The maximum deviations of the studied indicators were found in humans and maximally coincided with those in dogs of large breeds. Conclusions. Thus, animals, especially dogs of large breeds, can serve as a model for studying etiopathogenetic factors, the course, prognosis of degeneration of the bone-cartilage apparatus.
Clinical and morphometric features in cervical spine pathology in humans and animals
Keywords: дегенеративно-дистрофічна патологія хребта; шийний відділ; люди; тварини; біль; ішемія; неврологічні розлади; комп’ютерна томографія; денситометрія; spine degenerative-dystrophic pathology; cervical region; people; animals; pain; ischemia; neurological disorders; computer tomography; densitometry