Експериментальне вивчення антиоксидантної та гепатопротекторної активності екстракту з трави Polygonum persicaria L. - Лукіна, Ірина Андріївна; Мазулін, Олександр Владиленович; Абрамов, Андрій Володимирович; Бухтіярова, Ніна Вікторівна (My University, 2016)
Мета дослідження – експериментальне вивчення антиоксидантної та гепатопротекторної активності ліофілізованого водного екстракту з трави Polygonum persicaria L. на моделі ураження печінки за хронічної алкогольної інтоксикації. В експериментах на щурах з моделлю хронічної алкогольної інтоксикації встановлено, що курсове введення ліофілізованого водного екстракту з трави Polygonum persicaria L. у дозі 100 мг/кг позитивно впливає на функціональний стан печінки, сприяє покращанню її детоксикаційної функції, характеризується гепатопротекторною та антиоксидантною активністю. За силою гепатопротекторної активності досліджуваний екстракт конкурує з референс¬препаратом Гепабене. Досліджуваний екстракт проявляє антиоксидантну активність in vitro та за ступенем зниження маркерів окиснювальної модифікації білка не поступається емоксипіну. Отримані дані аргументують доцільність подальшого вивчення ліофілізованого водного екстракту з трави Polygonum persicaria L., що має антиоксидантну та гепатопротекторну активність, як засобу комплексної терапії, так і з профілактичною метою. The aim of the study was experimental evaluation of antioxidant and hepatoprotective activities of lyophilized extract from the herb Polygonum persicaria L. under liver damage model induced by chronic alcohol intoxication. In experiments on rats under chronic alcohol intoxication it was found that course administration of lyophilized extract from the herb Polygonum persicaria L. (100 mg/kg) demonstrates positive effects on the liver, improves its detoxification function, characterizes by antioxidant and hepatoprotective properties. The extract was not inferior to the reference drug by the strength of hepatoprotective effect. It also demonstrated antioxidant effect in vitro significantly decreased the level of oxidative stress markers. The results obtained substantiate the further study the feasibility of lyophilized extract from the herb Polygonum persicaria L. having antioxidant and hepatoprotective activities as a means of complex therapy and preventive purposes as well. Key words: Polygonum persicaria L., antioxidant activity, hepatoprotective activity, chronic alcohol intoxication
Экспериментальное изучение антиоксидантной и гепатопротекторной активности экстракта травы Polygonum persicaria L.
Experimental study of the antioxidant and hepatoprotective activities of the extract from the herb Polygonum persicaria L.
Keywords: гірчак почечуйний; антиоксидантна активність; гепатопротекторна активність; хронічна алкогольна інтоксикація