Перший досвід індивідуального ендопротезування плечового суглоба за умов посттравматичної деформації суглобової западини лопатки (випадок із практики) - Головаха, Максим Леонідович; Бондаренко, С. А.; Гриценко, О. О.; Погарський, А. Ю.; Golovakha, M. L.; Bondarenko, S. A.; Grytsenko, O. O.; Pogarsky, A. Yu. (My University, 2022)
Тотальне ендопротезування плечового суглоба (анатомічне або реверсивне) набуло значної популярності, але складність встановлення гленоїдного компонента обумовлює розвиток 30–50 % механічних ускладнень і виконання ревізійних операцій. Для спрощення встановлення імплантата гленоїда використовують індивідуальний інструмент не звичного дизайну. Мета. Навести клінічний випадок індивідуального моделювання імплантата гленоїда, виготовленого методом 3D-друку, для реверсивного ендопротезування плечового суглоба хворого на застарілий вивих головки плечової кістки. Методи. Пацієнт, 52 роки, звернувся зі скаргами на сильний біль і порушення функції кінцівки через 4 роки після переломовивиху головки лівої плечової кістки, який не був вправлений. Складністю надання допомоги була наявність значного імпресійного дефекту Hill-Sachs та переднього краю суглобової поверхні лопатки, остеоартроз IV ст. Результати. Для вирішення проблеми було побудовано тривимірну модель суглобової западини лопатки на основі результатів комп’ютерної томографії та виготовлений її пластиковий макет за допомогою 3D-друку. Спроєктований індивідуальний аугмент для встановлення гленосфери реверсивного ендопротеза. В імплантаті виконано латералізацію центра обертання на 5 мм і нахил гленосфери донизу на 5°. Канал для ніжки імплантата й отвори для гвинтів змодельовані так, щоб вони пройшли в наймасивніших частинах лопатки. Розроблено індивідуальний інструмент для встановлення цього компонента та проведення фіксувальних гвинтів. Total shoulder arthroplasty (anatomical or reversible) has gained considerable popularity, but the difficulty of installing the glenoid component determines the development of 30–50 % of mechanical complications and revision operations. To simplify glenoid installation, an individual tool of an unusual design is used. Objective. To show clinical case of individual modeling of a glenoid implant, made by 3D printing, for the patient with old fixed humeral dislocation. Methods. A 52-year-old patient complained of severe pain and impaired limb function 4 years after a fracture-dislocation of the left numeral head, that was not reduced. The difficulty was in the presence of a significant HillSachs impression and huge anterior glenoid defect, IV stage osteoarthritis. Results. To solve the problem, a three-dimensional modelof the scapula was built based on the results of computer tomography, and its plastic model was printed. Designed individual augment for glenosphere installation. Lateralization of the center of rotation by 5 mm and downward inclination of the glenosphere by 5° was performed in the implant. The implant stem channel and screw holes are modeled to pass through the most massive parts of the scapula. An individual tool has been developed for installing this component and drillings for the screws. During the surgical intervention, the prepared tools and implant allowed to install a revers total shoulder implant and obtain the nearest positive result. Conclusions. It is advisable to use three-dimensional modelling with 3D printing in cases of reversible shoulder arthroplasty for patients with old fixed humeral dislocation and significant glenoid defect.
The first experience of individual revers shoulder arthroplasty in case of post-traumatic glenoid deformation (case from practice)
Keywords: плечовий суглоб; застарілий вивих; ендопротезування; shoulder; chronic dislocation; revers shoulder arthroplasty