Обгрунтування системи медичної допомоги кардіологічним хворим із стресовими станами - Клименко, Вікторія Іванівна; Klimenko, V. I. (Нац. мед. акад. післядиплом. освіти ім. П. Л. Шупика, 2009)
Дисертація присвячена вивченню впливу стресових станів особистості на виникнення та ускладнення перебігу серцево-судинних захворювань, обґрунтуванню та розробці концептуальних напрямків оптимізованої системи медичної допомоги кардіологічним хворим із стресовими станами. Визначена значна поширеність порушення психоемоційного стану у кардіологічних хворих вже при гіпертонічній хворобі І ст. на фоні поступового зростання поширеності основних нозологій хвороб системи кровообігу, особливо серед працездатного населення. Більш глибокі порушення психоемоційного стану виявлені при наявності ускладненого перебігу серцево-судинних захворювань, до яких призводять комплексна дія психосоціальних чинників. Вивчено стан медичної допомоги кардіологічним хворим та доведено її недосконалість щодо психотерапевтичної допомоги даній категорії хворих. Запропоновані концептуальні напрямки оптимізованої системи медичної допомоги кардіологічним хворим із стресовими станами, якісно новими елементами якої стали алгоритм комплексного спостереження психоемоційного стану кардіологічних хворих з розподілом функціональних взаємозв’язків між лікарями соматичного та психотерапевтичного профілів та схема організації комплексної медичної допомоги кардіологічним хворим орієнтована на лікарів соматичного профілю, особливо первинної ланки. The dissertation is devoted to the influence of stress states on the development and courses of cardiovascular diseases, proving and working out the new conceptual model of the health care system for cardiologic patients with stress. It was determined the disturbances of psychoemotional state of cardiological patients with the first stage of essential hypertension were spread accordingly with increasing incidences of the most common cardiovascular diseases especially among willing labor force. During complications of cardiovascular diseases there were revealed the worse disturbances of psychoemotional state due to the complex of psychosocial factors. It was proposed the conceptual model of the health care system for cardiologic patients with stress states that included the new algorithm of comprehensive monitoring of psychoemotional state of patients with cardiovascular diseases fixed functional charges of somatic physicians and psychotherapists. The scheme of management of complex medical care for patients with cardiovascular diseases was proposed for somatic physicians especially of the primary level. It was proved the medical, social, and economical efficiency of this model by applying to medical institutions.
Substantiation of the system of medical care for cardiological patients with stress states
Keywords: хвороби системи кровообігу; система медичної допомоги; психотерапевтична служба; болезни системы кровообращения; система медицинской помощи; психотерапевтическая служба; cardiovascular diseases; health care system; psychotherapy