Структурна характеристика розладів сексуальної дисфункції у хворих на адиктивні розлади з коморбідними психопатологічними розладами - Колоколова, В. В. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Актуальність. Основною запорукою якісного терапевтичного процесу та збереження ефекту від лікування у довготривалій перспективі є формуванння комплаєнтних відносин між лікарем та пацієнтом. У цьому контексті велику клінічну значимість має сексуальна дисфункція (СД), що виникає на тлі адикціїї у складі комплексу клініко-психопатологічних порушень, оскільки вона призводить до недотримання обраної схеми лікування та сексуальної або подружньої дизгармонії. Тим не менш, СД досить часто ігнорується та не вивчається у повсякденній клінічній практиці. Однак, існуючі дослідження мають багато неточностей та обмежень. Так, деякі з них оцінювали СД лише через самозвітність пацієнтів (що могло сприяти більш низьким результатам) або за відкритими питаннями (що могли бути інтерпретовані пацієнтами по різному). Також серед поширених помилок використання несистематизованих контингентів (наприклад, самотніх та одружених осіб у одній группі дослідження) та ігнорували контекстуальні фактори, що могли сприяти виникненню СД. Також недостатньо уваги приділено розмежуванню СД, що виникає внаслідок адикції та СД, що виникає на фоні терапії супітніх соматичних розладів, первинної (що виникла до розвитку адикції) СД, психосоціальні фактори (коморбідні психічні розлади, конфлікти стосунків тощо). Також значним обмеження існуючих досліджень є превалювання матеріалу щодо СД у чоловіків з адикцією, у той час як дані щодо жіночого контингенту досить однобічними. Мета дослідження: встановити структурно-динамічні особливості сексуальної дисфункції у хворих на адиктивні розлади з коморбідними психопатологічними розладами. Матеріали і методи: На базі КУ “ЗОКНД” ЗОР з було обстежено 50 пацієнтів з хімічними адикціями. У ході дослідження використовувались психодіагностичний,клініко-психопатологічний та клініко-психофеноменологічний методи та наступні діагностичні шкали: SEX-UDIT (Лінський І. В., Мінко О. І. та співавт., 2009), GAF.
Keywords: тези доповідей