Synthesis and diuretic activity of 2-(5-(phenoxymethyl)-4-r1-1,2,4-triazole-3-ylthio)acetic acids and their salts - Kucheryavyi, Yu. N.; Kaplaushenko, A. G.; Pruhlo, E. S.; Кучерявий, Юрій Миколайович; Каплаушенко, Андрій Григорович; Пругло, Євген Сергійович; Кучерявый, Ю. Н.; Каплаушенко, А. Г.; Пругло, Е. С. (ЗДМУ, 2014)
Aim. It is known that drugs based on the 1,2,4-triazole have a wide spectrum of biological activities.They are effective cardioprotectors, hepatoprotectors, anti-oxidants, which are widely used in cardiology practice. So this class of heterocyclic compounds has all the attributes of relevance. Methods and results. We have synthesized new 2-(5-(phenoxymethyl)-4-R1-1,2,4-triazol-3-ylthio) acetate acid and its salts. We have used complex physical and chemical methods of analysis to establish the structure of the synthesized compounds. The chemical properties and diuretic activity of synthesized compounds have been studied. The relation between the structure of obtained salts and their biological effect has been set. Compounds with strong diuretic activity have been found among the newly synthesized compounds. Conclusion. This fact testifi es to further study and introduction into medical practice as the original drugs. Відомо, що лікарські препарати на основі 1,2,4-тріазолу володіють широким спектром біологічної дії, зокрема – це ефективні кардіопротектори, гепатопротектори, антиоксиданти, що широко застосовуються в кардіологічній практиці. Тому цей клас гетероциклічних сполук володіє усіма ознаками актуальності. Нами синтезовано нові 2-(5-(феноксиметил)-4-R1-1,2,4-тріазол-3-ілтіо)ацетатні кислоти та їх солі. З метою встановлення будови синтезованих сполук був використаний комплекс сучасних фізико-хімічних методів аналізу. А також вивчено їхні хімічні властивості та діуретичну активність. Встановлено взаємозв’язок між будовою отриманих солей та їх досліджуваною дією. Серед нових синтезованих речовин знайдені сполуки з вираженою діуретичною активністю, що свідчить про подальші дослідження з метою впровадження в медичну практику як оригінальні лікарські засоби. Известно, что лекарственные препараты на основе 1,2,4-триазола обладают широким спектром биологического действия, в частности – это эффективные кардиопротекторы, гепатопротекторы, антиоксиданты, которые широко применяются в кардиологической практике. Поэтому данный класс гетероциклических соединений обладает всеми признаками актуальности. Нами синтезированы новые 2-(5-(феноксиметил)-4-R1-1,2,4-триазол-3-илтио)ацетатные кислоты, а также их соли. С целью установления строения синтезированных соединений был использован комплекс современных физико-химических методов анализа. А также изучены их химические свойства и диуретическая активность. Установлена взаимосвязь между строением полученных солей и их исследуемым действием. Среди новых синтезированных веществ найдены соединения с выраженной диуретической активностью, что свидетельствует о дальнейших исследованиях с целью внедрения в медицинскую практику в качестве оригинальных лекарственных средств.
Синтез та діуретична дія 2-(5-(феноксиметил)-4-R1-1,2,4-тріазол-3-ілтіо)ацетатних кислот та їх солей
Синтез и диуретическое действие 2-(5-(феноксиметил)-4-R1-1,2,4-триазол-3-илтио)ацетатных кислот, а также их солей
Keywords: 1,2,4-triazole; Diuretic; Organic synthesis; 1,2,4-тріазол; діуретик; органічний синтез; 1,2,4-триазол; диуретик; органический синтез