Показники артеріального тиску за даними його добового моніторування у хворих на паратравматичну екзему похилого віку із супутніми варикозною та гіпертонічною хворобами - Банінасер, Ахмед Мохаммадамін Ахмед; Банинасер, А. М. А.; Baninaser, A. M. A. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
На сьогодні захворювання на варикозну екзему серед населення є дуже поширеним, однак даних щодо механізмів розвитку паратравматичної екземи (варикозної) на тлі супутньої артеріальної гіпертензії недостатньо. З метою уточнення механізмів розвитку паратравматичної (варикозної) екземи у 40 хворих похилого та старечого віку зі супутніми варикозним симптомо-комплексом і гіпертонічною хворобою вивчили особливості добового ритму артеріального тиску (АТ) за допомогою апарата біфункціонального добового моніторування. У дослідженні брали участь пацієнти трьох груп: до першої ввійшли 30 хворих на паратравматичну екзему на тлі варикозної хвороби, другу групу становили 10 хворих на паратравматичну екзему на тлі варикозної хвороби, але без супутньої артеріальної гіпертензії, третю (групу порівняння) – 10 здорових осіб, які є репрезентативними за віком і статтю. Встановили підвищення показників САТ у 73,3%±0,5% (р<0,05), ДАТ – у 93,3%±1,2% (р<0,05) пацієнтів. Це свідчить про статистично значуще збільшення групи пацієнтів із недостатнім нічним зниженням АТ «non-dippers» по САТ – 53,3% (р<0,05), у другій групі – 10,0% (р<0,05); по ДАТ – поряд зі збільшенням кількості хворих «non-dippers» відбувалось значне збільшення групи «night-peakers» – 40,0% (р<0,05), у групі порівняння – 10,0% (р<0,05). Сегодня заболеваемость варикозной экземой среди населения является очень распространённой, однако данных, касающихся механизмов развития паратравматической экземы (варикозной) на фоне сопутствующей артериальной гипертензии, недостаточно. С целью уточнения механизмов развития паратравматической (варикозной) экземы у 40 больных пожилого и старческого возраста с сопутствующими варикозным симптомокомплексом и гипертонической болезнью изучили особенности суточного ритма артериального давления (АД) с помощью аппарата бифункционального суточного мониторирования. В исследовании принимали участие пациенты трёх групп. Первая группа – 30 больных с паратравматической экземой на фоне варикозной болезни. Вторую группу составили 10 больных с паратравматической экземой на фоне варикозной болезни, но без сопутствующей артериальной гипертензии. Третья (группа сравнения) – 10 здоровых лиц, репрезентативных по возрасту и полу. Установлено повышение показателей САД у 73,3%±0,5% (р<0,05), ДАД – у 93,3%±1,2% (р<0,05) пациентов. Это свидетельствует о статистически значимом увеличении группы пациентов с недостаточным ночным снижением АД «non-dippers» по САД – 53,3% (р<0,05), во второй группе – 10,0% (р<0,05); по ДАД – наряду с увеличением количества больных «non-dippers» происходило значительное увеличение группы «night-peakers» – 40,0% (р<0,05), в группе сравнения – 10% (р<0,05). Relevance. At the present stage varicose eczema incidence in the population is very common, but the data on mechanisms of paratraumatic eczema (varicose) with concurrent hypertension is not enough. Aim. In order to clarify the mechanisms of paratraumatic (varicose veins) eczema in 40 patients of elderly age with concomitant varicose symptoms and hypertension circadian rhythm of blood pressure (BP) was studied by means of bifunctional daily monitoring device. Methods and results. Increase of systolic blood pressure was found in 73.3%±0.5% (р<0,05), diastolic blood pressure – in 93.3%±1.2% (р<0.05) of patients. Conclusions. This shows a statistically significant increase of the group of patients with low nighttime blood pressure reduction «Nondippers » in SBP – 53.3% (р<0.05) in the comparison group – 10.0% (p <0.05); for DBP – along with an increase in the number of patients «Non-dippers», there was a significant increase in the group «Night-peakers» – 40.0%, in the comparison group – 10.0% (p <0.05).
Показатели артериального давления по данным суточного мониторирования у больных паратравматической экземой пожилого возраста с сопутствующими варикозной и гипертонической болезнями
Indicators of blood pressure according to the daily monitoring of elderly patients with paratraumatic eczema, concomitant varicose and hypertension
Keywords: хронічна венозна недостатність; екзема; гіпертензія; крові контроль тиску амбулаторний; хроническая венозная недостаточность; экзема; гипертензия; крови контроль давления амбулаторный; Venous Insufficiency; Eczema; Hypertension; Ambulatory Blood Pressure Monitoring