Якість життя як показник ефективності дентальної одномоментної імплантації - Нєженцев, Є. Ю.; Чертов, Сергій Олександрович; Niezhentsev, Ye. Yu.; Chertov, S. O. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – дослідити в динаміці показники якості життя у пацієнтів після дентальної одномоментної імплантації залежно від техніки її виконання. Матеріали і методи. У дослідження залучили 51 пацієнта, яким виконали дентальну одномоментну імплантацію. Залежно від техніки виконання дентальної імплантації пацієнтів поділили на 2 групи. В основну групу спостереження залучили 25 осіб, яким після екстракції зуба імплантат встановлювали в підготовлене ложе з попереднім заповненням лунки ксенографтом Sensobone; після цього формували м’якотканинну манжету, армовану кістковопластичним матеріалом (зону м’яких тканин заповнювали ксенографтом Sensobone та вільним сполучнотканинним аутотрансплантатом), надалі фіксували тимчасову коронку. У групу порівняння залучили 26 пацієнтів, яким після екстракції зуба імплантат встановлювали в підготовлене ложе з попереднім заповненням лунки ксенографтом Sensobone; після цього зону м’яких тканин заповнювали ксенографтом Sensobone та фіксували тимчасову коронку. Для оцінювання якості життя (ЯЖ) пацієнтам запропонували заповнити опитувальник OHIP-14. Анкетування здійснили до імплантації, через 3 місяці та через рік після імплантації. Результати дослідження опрацювали з використанням статистичного пакета ліцензійної програми Statistica версія 13 (Copyright 1984- 2018 TIBCO Software Inc. All rights reserved. Ліцензія № JPZ804I382130ARCN10-J). Aim. The study aims to examine the quality-of-life dynamics in patients after single-step dental implantation depending on the technique of its implementation. Materials and methods. The study included 51 patients who underwent single-step dental implantation. Depending on the dental implantation technique, the patients were divided into two groups: the study group consisted of 25 patients who underwent implant placement in the preliminary prepared bed with a post-extraction socket grafting using Sensobone xenograft, followed by a formation of soft-tissue cuff reinforced with a bone grafting material (Sensobone xenograft and free connective tissue autograft were placed on the soft tissue area) with subsequent fixation of a temporary crown. The comparison group included 26 patients who underwent implant placement in the preliminary prepared bed with a post-extraction socket grafting using Sensobone xenograft, followed by the Sensobone xenograft placement on the soft tissue area and a temporary crown fixation. To assess the quality of life (QOL), the patients were asked to fill out the OHIP-14 questionnaire before the implantation, three months and one year after the implantation. The study results were processed using the statistical licensed software package Statistica, version 13 (Copyright 1984-2018 TIBCO Software Inc. All rights reserved. License No. JPZ804I382130ARCN10-J).
Quality of life as a measure of the single-step dental implantation effectiveness
Нєженцев Є. Ю. - ORCID ID: 0009-0000-9337-1457; Чертов С. О. - ORCID ID: 0000-0001-9867-1061.
Keywords: дентальна імплантація; якість життя; dental implantation; quality of life