Підбір медичного екстрагенту для мацерації насіння календули лікарської - Єренко, Олена Костянтинівна; Смойловська, Галина Павлівна; Хортецька, Тая Володимирівна; Малюгіна, Олена Олександрівна (My University, 2021)
Отримання нових лікарських та косметичних препаратів на основі рослинної сировини сьогодні є актуальним та дає змогу розширити номенклатуру сучасних засобів. Сучасні проблеми використання лікарських рослин пов’язані з обмеженим ресурсним потенціалом багатьох цінних видів, з проростанням на екологічно забруднених територіях, з використанням рослин, які є на межі знищення або занесені до Червоної книги. Аналіз літературних джерел свідчить про наявність у рослинах родини Asteraceae значної кількості біологічно активних речовин: жирних кислот, фосфоліпідів, вітамінів тощо. Ці речовини мають ранозагоювальні, протизапальні, антисептичні та інші властивості. Однією з рослин цієї родини, яка володіє протизапальними та антибактеріальними властивостями, є Calendula officinalis L., екстракти якої мають лікувальні властивості для чутливої або запаленої шкіри [1, 2]. Зустрічаються відомості про використання олії з насіння календули при лікуванні виразки шлунка, шкірних ран, лихоманки та раку. Відомо, що нанесення олії насіння календули на поверхню рани прискорює терміни загоєння, епітелізацію, тобто вона володіє репаративною активністю. Також рослину використовують у гомеопатичних препаратах для лікування багатьох захворювань. Екстракт з листя C. officinalis був ефективним проти лейкемії, раку кишечника, меланоми, раку нирок, раку молочної залози, раку яєчників та проти лімфоцитів периферичної крові людини – природних кіллерів людини, переважно В-лімофоцитів. Аналіз доступних літературних джерел свідчить про наявність у рослині багатьох класів БАР. Препарати календули, які доступні в продажу, це рідкий екстракт календули (Calendula extractum fluidum) та настоянка календули (Calendula tinctura). Препарати квіток календули містять флавоноїди, тритерпенові спирти, тритерпенові сапоніни, каротиноїди, полісахариди та ефірну олію. Європейська медичне агентcтво (European Medicines Agency) класифікує препарати з квіток календули як традиційну фітотерапію і пропонує використовувати при запальних процесах у ротовій порожнині та горлі, ранах з поганою лікувальною тенденцією, а також при легких запаленнях шкіри та незначних ранах. Олію календули (олійний екстракт з квітів календули) традиційно використовують як препарат легкої дії, який підтримує функцію шкіри. Також на ринку є багато космецевтичних та косметичних препаратів, які містять екстракти календули – креми, шампуні, гелі до миття, помади тощо [3, 4, 5].