Флегмона грыжевого мешка (диагностика, хирургическое лечение) - Капшитарь, А. В.; Капшитар, Олександр Васильович; Kapshytar, A. V. (Харків : Інститут загальної та невідкладної хірургії ім. В.Т. Зайцева Національної Академії Медичних Наук України, 2018)
Резюме. Цель исследования: изучить частоту, результаты диагностики и хирургического лечения флегмоны грыжевого мешка у больных с ущемлённой грыжей. Из 632 пациентов с ущемлённой грыжей у 18 (2,9%) больных диагностировали флегмону грыжевого мешка, не имевшую классических клинических признаков. В клинике до операции она диагностирована у 5,5% пациентов и в процессе операции – у 94,5%. Оперативный доступ избирали с учётом предоперационного диагноза, видоизменяемого в дальнейшем, дифференцированно применяли объём операции, а при высоком риске летального исхода у 22,2% больных выполняли двухмоментное оперативное вмешательство. Умерли 2 (11,1%) пациентов (сепсис-1, инсульт-1). Внедрение УЗИ позволит улучшить диагностику флегмоны грыжевого мешка, а совершенствование способов дренирования раны – результаты лечения. Резюме. Мета дослідження: вивчити частоту, результати діагностики та хірургічного лікування флегмони грижового мішка у хворих на защемлену грижу. З 632 пацієнтів на защемлену грижу у 18 (2,9%) хворих діагностувалифлегмону грижового мішка, що не мала класичних клінічних ознак. У клініці до операції вона діагностовано у 5,5% пацієнтів, в процесі операції – у 94,5%. Оперативний доступ обирали з урахуванням передопераційного діагнозу, змінюючи його у подальшому, диференційовано обирали об’єм операції, а за наявності високого ризику летального наслідку у 22,2% хворих виконували двомоментне оперативне втручання. Померли 2 (11,1%) пацієнтів (сепсис – 1, гострий інсульт – 1). Впровадження УЗД дозволить покращити діагностику флегмони грижового мішка, а вдосконалення способів дренування рани – результати лікування. Summary. The aim of the study was to study the frequency, results of diagnosis and surgical treatment of the phlegmon of the hernial sac in patients with strangulated hernia. Of the 632 patients with impaired hernia, 18 (2,9%) patients were diagnosed with a phlegmon of a hernial sac, which did not have classical clinical signs. In the clinic, before surgery, it was diagnosed in 5,5% of patients and during the operation - in 94,5%. Operative access was chosen taking into account the preoperative diagnosis, changing it in the future, differentiated the scope of the operation, and at a high risk of death in 22,2% of patients performed a two-stage operative intervention. Two (11,1%) patients died (sepsis-1, stroke-1). The introduction of ultrasound will improve the diagnosis of the phlegmon of the hernial sac, and the improvement of the methods of draining the wound - the results of treatment.
Флегмона грижового мішка (діагностика, хірургічне лікування)
Phlegmon of the hernial sac (diagnosis, surgical treatment)
Keywords: ущемлённая грыжа; флегмона грыжевого мешка; диагностика; хирургическое лечение; защемлена грижа; флегмона грижового мішка; діагностика; хірургічне лікування; strangulated hernia; phlegmon of the hernial sac; diagnostics; surgical treatment