Оцінка ролі трансформуючого чинника росту бета у дітей, хворих на цукровий діабет, у формуванні діабетичної нефропатії - Леженко, Геннадій Олександрович; Пашкова, Олена Єгорівна; Каменщик, Андрій Володимирович; Чакмазова, О. М; Славкін, Ю. Л.; Корольов, В. О.; Глушкова, О. В.; Репинська, І. Н. (My University, 2009)
Діабетична нефропатія (ДН) — одне з найчастіших, тяжких та прогностично несприятливих ускладнень цукрового діабету. Останніми роками діабетична нефропатія зайняла лідируючі позиції серед причин термінальної ниркової недостатності в індустріально розвинених країнах. Як правило, раннє виявлення та тяжкий перебіг діабетичної нефропатії спостерігається за цукрового діабету 1-го типу, за якого клінічно виражене ураження нирок розвивається у 30-50% випадків. Незадовільні результати лікування діабетичної нефропатії пов'язано, насамперед, зі складністю патогенезу, тривалим періодом безсимптомного перебігу і, отже, пізньою діагностикою даного ускладнення [1]. The level of transforming growth factor-beta 1 in children with diabetes mellitus was investigated. It is revealed that the level of transforming growth factor-beta 1 for patients with diabetes was increased in respect to duration of disease and depended on the insulintherapy. Data shown that these changes occurred together with a morphofunctional abnormalities of kidneys.
The estimation of role of transforming growth factor-beta 1in children with diabetes in diabetic nephropathy formation
Keywords: diabetes mellitus; diabetic nephropathy; natriuretic peptide; transforming growth factor beta