Иммуногистохимические характеристики почечно-клеточного рака с внутривенозным распространением - Щукин, Д. В.; Яковцова, И. И.; Лесовой, В. Н.; Данилюк, С. В.; Бабич, М. Н.; Товажнянская, В. Д.; Демченко, В. Н.; Щукін, Д. В.; Яковцова, І. І.; Лісовий, В. М.; Бабич, М. М.; Товажнянська, В. Д.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
К настоящему времени фактически не изучены иммуногистохимические характеристики и не выработана общая теория формирования внутривенозных неопластических тромбов. C целью уточнения патогенеза макроскопического внутривенозного распространения почечно-клеточного рака с внутривенозной инвазией и без нее у 94 больных иммуногистохимическим методом исследована экспрессия ММР-9, коллагена IV типа, маркера эндотелиальных клеток (CD 31) и фактора роста эндотелия сосудов (VEGF). Установлено, что экспрессия ММР-9 и VEGF была гораздо выше в группе с макроскопическим внутривенозным распространением опухоли и не коррелировала с протяженностью опухолевого тромба или с размерами основной опухоли. Это свидетельствует, что ММР-9 и VEGF играют важную роль в патогенезе внутривенозного распространения почечно-клеточного рака. Дотепер фактично не вивченими є імуногістохімічні характеристики і не сформульована загальна теорія виникнення внутрішньовенозних неопластичних тромбів. З метою уточнення патогенезу макроскопічного внутрішньовенозного поширення нирково-клітинного раку з внутрішньовенозною інвазією і без неї у 94 хворих імуногістохімічним методом дослідили експресію ММР-9, колагену IV типу, маркера ендотеліальних клітин (CD 31) і фактора росту ендотелію судин (VEGF). Встановили, що експресія ММР-9 і VEGF була набагато вищою у групі із макроскопічним внутрішньовенозним поширенням пухлини і не корелювала з протяжністю пухлинного тромбу або з розмірами основної пухлини. Це свідчить, що ММР-9 і VEGF відіграють важливу роль у патогенезі внутрішньовенозного поширення нирково-клітинного раку. Up to this day, there is still no suffi cient data on immunohistochemical characteristics of intravenous neoplastic thrombi, as well as there is still no general theory about their formation process.Aim. In order to clarify the pathogenesis of macroscopic intravenous proliferation of renal cell carcinoma, both with and without intravenous invasion, in the group of 94 patients the expression of MMP-9, type IV collagen, a marker of endothelial cells (CD 31) and vascular endothelial growth factor (VEGF) were assessed by immunohistochemical tests. Methods and results. It was determined, that the expression of MMP-9 and VEGF was signifi cantly higher in the group with macroscopic intravenous tumor proliferation, and it did not correlate either with the extent of thrombus or primary tumor size. Conclusion. The results are evident of important role of the matrix metalloproteinase-9 and VEGF in the intravenous proliferation of RCC pathogenesis.
Імуногістохімічні характеристики нирково-клітинного раку з внутрішньовенозним поширенням
Immunohistochemical characteristics of renal cell carcinoma with intravenous extension
Keywords: почечно-клеточный рак; иммуногистохимия; тромб; матриксная металлопротеиназа 9; нирково-клітинний рак; імуногістохімія; тромб; матриксна металопротеїназа 9; Renal Cell Carcinoma; Thrombosis; Matrix Metalloproteinase 9; Immunohistochemistry