Динаміка мікробного пейзажу гострих кишкових інфекцій у дітей раннього віку у 2010 – 2018 рр. - Пахольчук, Тетяна Миколаївна; Усачова, Олена Віталіївна; Матвєєва, Т. Б.; Печугіна, В. В. (Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України, 2019)
Використання антисептиків та антибіотиків у виробництві та зберіганні харчових продуктів (як рослинних, так і тваринних) сприяло тому, що більшість гострих кишкових інфекцій (ГКІ) є вірусними інфекціями (68-75%) і лише у третині випадків – бактеріальними, серед яких: 1,5% – 3,6% – викликані SalmonelІа, 1,1% – 2,8% – Esherihiya coli; 21,8% – 28% – умовно-патогенною флорою (УПФ): Enterobacter, Klebsiella, Citrobakcer, Acinetobacter, Campylobacter, Proteus, Pseudomonas, S. aureus. Тяжкий перебіг захворювання більшою мірою обумовлений не стільки типом мікроорганізму (віруси або бактерії), а приналежністю його до патогенної або непатогенної групи.