Випадок термінального ілеїту, який не став хворобою Крона - Дмитрякова, Галина Миколаївна; Боярська, Людмила Миколаївна; Подліанова, Олена Іванівна; Левчук-Воронцова, Тетяна Олегівна; Гребенюк, Лариса Василівна; Dmytriakova, H. M.; Boiarska, L. M.; Podlianova, O. I.; Levchuk-Vorontsova, T. O.; Hrebeniuk, L. V. (Запорізький державний медичний університет, 2022)
Нині спостерігають збільшення частоти діагностики запальних захворювань кишківника в дітей, зокрема хвороби Крона. Виявлення типових ендоскопічних ознак – золотий ендоскопічний стандарт діагностики цієї хвороби. Якщо така ендоскопічна картина супроводжується хронічною діареєю, абдомінальним болем, втратою маси тіла, а також лабораторними змінами (підвищення рівня фекального кальпротектину та С-реактивного білка), діагноз хвороби Крона стає очевидним, і діагностичний пошук припиняють. Але є й інші захворювання, зокрема інфекційної природи, що можуть мати подібну клінічну, лабораторну й ендоскопічну симптоматику; їх також треба включати до кола діагностичного пошуку. Мета роботи – ознайомити лікарів-практиків з особливостями діагностики та спостереження за пацієнтом з ієрсиніозною інфекцією на тлі лактазної недостатності, що клінічно нагадувала хворобу Крона. Клінічний випадок. Хлопець віком 14 років звернувся зі скаргами на біль у животі, рецидивну діарею, слабкість, відсутність збільшення маси тіла. Мати вважає дитину хворою впродовж 9 місяців, коли з’явився періодичний біль у животі, діарея до 10–12 разів на добу, іноді нудота та блювання. З часом епізоди діареї стали частішими, виявили зв’язок із вживанням молока. Через 4 місяці після початку захворювання в дитини різко знизився апетит, з’явилися слабкість, біль у животі, рецидивна діарея, визначили відсутність приросту маси тіла при збільшені довжини тіла. Через 8 місяців від часу появи скарг дитина потрапила в стаціонар із клінікою гострого захворювання (лихоманка, біль у животі, блювання, діарея протягом 10 днів). Хлопця оглянули хірург і дитячий гастроентеролог, здійснили додаткові обстеження, зокрема визначення рівня фекального кальпротектину, який був підвищений майже в 5 разів. Під час колоноскопії виявили термінальний ілеїт. Currently, there is an increase in the incidence of inflammatory bowel disease in children, including Crohn’s disease. Detection of typical endoscopic signs is the gold endoscopic standard for this disease diagnosis. When such endoscopic picture is accompanied by chronic diarrhea, abdominal pain, weight loss, and laboratory changes in the form of increased levels of faecal calprotectin and C-reactive protein, the diagnosis of Crohn’s disease becomes apparent and the diagnostic search is stopped. But there are other diseases, including of infectious type, that may have similar clinical, laboratory and endoscopic symptoms, which should be included in the scope of diagnostic search. Aim. To acquaint physicians with the features of diagnosis and monitoring of a patient with Yersinia infection on the background of lactase deficiency, clinically reminiscent of Crohn’s disease. Clinical case. A boy, 14 years old, complained of abdominal pain, recurrent diarrhea, weakness, lack of weight gain. A mother considered the child sick for 9 months, when periodic abdominal pain, diarrhea up to 10–12 times a day, sometimes nausea and vomiting occurred. Over time, episodes of diarrhea became more frequent, mainly after drinking milk. Four months after the disease onset, the child lost appetite, developed weakness, abdominal pain, recurrent diarrhea, no weight gain with increasing body length. Eight months after presenting complaints, the child was admitted to a hospital with acute disease manifestations (fever, abdominal pain, vomiting, diarrhea for 10 days).
A case of terminal ileitis that was not Crohn’s disease
Дмитрякова Г. М. - ORCID ID: 0000-0003-4486-3855; Боярська Л. М. - ORCID ID: 0000-0002-2297-7635; Подліанова О. І. - ORCID ID: 0000-0003-3699-1953; Левчук-Воронцова Т. О. - ORCID ID: 0000-0003-4926-1271.
Keywords: ієрсиніозна інфекція; хвороба Крона; лактазна недостатність; yersinia infection; Crohn’s disease; lactase; deficiency