Паліативна допомога хворим, що перенесли інсульт - Растворов, Олександр Анатолійович (My University, 2024)
Основною причиною інвалідності та другою причиною смерті у світі є інсульт. Хворі, які перенесли інсульт, мають тягар симптомів, що впливають на пацієнтів та їх родини фізично, емоційно, соціально та духовно. Для полегшення симптомів при гострих і післяінсультних станах, разом з фармакологічною терапією і реабілітацією, потрібна паліативна допомога.. Паліативний підход до лікування спрямований на покращення якості життя, передбачає узгодження доступних варіантів лікування з цінностями та цілями пацієнта, зменшує фізичні та емоційні страждання хворих та їх сімей, надає соціальну і духовну підтримку, що є вкрай актуальним у ведення хворих з післяінсультними станами.
Keywords: інсульт; паліативна допомога; симптоматика; лікування; реабілітація; догляд