Экспериментальная оценка общетоксического действия имплантатов из сплава на основе магния - Головаха, М. Л.; Беленичев, И. Ф.; Жерновая, Г. А.; Черный, В. Н.; Яцун, Е. В.; Golovakha, M. L.; Belyenichev, I. F.; Zhernovaya, G. A.; Cherny, V. N.; Yatsun, E. V.; Головаха, Максим Леонідович; Бєленічев, Ігор Федорович; et al. (Ин-т патологии позвоночника и суставов им. проф. М. И. Ситенко НАМН Украины, 2014)
В результате проведенных нами исследований предложен новый материал, получаемый путем легирования серебром промышленного сплава магния МЛ-10 [1, 2]. Несмотря на большое количество исследований, остается не до конца выясненным вопрос влияния продуктов рассасывания сплава магния на организм, что и послужило основанием для проведения данной работы. Магний в организме содержится в основном в виде солей. Цель работы: изучить в хроническом эксперименте на крысах общетоксическое действие продуктов биодеградации имплантатов из сплава на основе магния. On the basis of previous studies we have proposed a new material, which is produced by alloying with silver of industrial magnesium alloy ML-10. But question about impact of products of the resolution of magnesium alloy on organism has not been fully elucidated. Objective: to evaluate experimentally general toxic effect of magnesium-based alloy implants on rats. Materials: Material of this study wrer experimental animals (n = 14) with above mentioned implants injected into the thigh muscles and intact (n = 6) rats. We investigated the performance of protein and nitrite in urine as well as behavioral responses. Results: The results of the study of the dynamics of change in body weight of animals showed no signs of intoxication, and during the regular studies of the scalp and mucous membranes any abnormalities were not detected. In assembled urine of animals with help of the metabolic chamber there were found only traces of protein. There was not found any significant differences of nitrite content in daily urine in intact and experimental groups in terms of monitoring. Evaluation of the tentative research behavior in the «open field» showed that on the 2nd day after surgery the overall rate of locomotor activity and research behavior in rats with implants decreased on 60.6 % which may be explained by surgical trauma. Subsequently, indicators of locomotor activity in experimental and intact groups did not differ significantly which is important in terms from 2 to 6 months after surgery when one may expect maximum toxic effect from biodegradation of alloy. Conclusions: These results show an absence of toxic effects of products of biodegradation of magnesium-based alloy. They may serve as experimental rationale for clinical testing of implants made of this alloy. Раніше на підставі проведених досліджень ми запропонували новий матеріал, який отримують шляхом легування сріблом промислового сплаву магнію МЛ-10. Проте повністю не з’ясоване питання впливу продуктів розсмоктування сплаву магнію на організм. Мета роботи: вивчити в експерименті на щурах загальнотоксичну дію імплантатів зі сплаву на основі магнію. Матеріалом роботи стали експериментальні тварини (n = 14), яким у м’язи стегна вводили зазначені імплантати, та інтактні (n = 6) щури. Досліджували показники рівня білка і нітритів у сечі, а також поведінкові реакції. Результати вивчення динаміки зміни маси тіла тварин показали відсутність ознак інтоксикації, а під час регулярних спостережень за станом волосяного покриву і слизових не виявлено відхилень від норми. У зібраній за допомогою метаболічної камери сечі тварин виявлені лише сліди білка. Не встановлено достовірних відмінностей змісту нітритів у добовій сечі тварин інтактної і дослідної груп на термінах спостереження. Вивчення орієнтовно-дослідної поведінки в умовах «відкритого поля» показало, що на 2-у добу після операції в щурів з імплантатами знижувався сумарний показник рухової активності та дослідницької поведінки на 60,6 %, що можна пояснити операційною травмою. Надалі показники рухової активності дослідної та інтактної груп істотно не відрізнялися, що важливо в терміни від 2 до 6 міс. після операції, коли можна очікувати максимальний токсичний ефект біодеградації сплаву. Отримані результати демонструють відсутню токсичну дію продуктів біодеградації досліджуваного сплаву на основі магнію і є експериментальним обґрунтуванням для проведення клінічної апробації імплантатів з нього.
Experimental assessment of systemic toxicity of implants on magnesium alloy base
Keywords: магний; остеосинтез; интоксикация; крысы; magnesium; osteosynthesis; intoxication; rats; магній; інтоксикація; щури