Ефективність застосування спонукальної спірометрії у передопераційному періоді - Кузьменко, Т. С.; Воротынцев, С. И.; Кузьменко, Тетяна Сергіївна; Воротинцев, Сергій Іванович; Kuzmenko, T. S.; Vorotyntsev, S. I. (Українська медична стоматологічна академія, 2019)
В роботі була проведена оцінка впливу передопераційного застосування спонукальної спірометрії (СС) на показники інспіраторної ємності легень та розвиток післяопераційних легеневих ускладнень. В дослідження були послідовно включені 47 пацієнтів з помірним та високим ризиком розвитку післяопераційних легеневих ускладнень за шкалою ARISCAT. Учасники дослідження були розподілені на дві групи, до першої (n=23) увійшли пацієнти котрі розпочинали тренування СС за 2 доби до оперативного втручання та продовжували їх протягом 7 післяопераційних діб. До групи 2 (n=24) відносились пацієнти, що займалися СС у перший післяопераційний тиждень. Показано, що використання СС у передопераційному періоді призводить до збільшення інспіраторної ємності легень у пацієнтів з початково зниженим її рівнем, проте не впливає на розвиток легеневих ускладнень у післяопераційному періоді. В работе была проведена оценка влияния предоперационного применения побудительной спирометрии (ПС) на показатели инспираторной емкости легких и развитие послеоперационных легочных осложнений. В исследование были последовательно включены 47 пациентов с умеренным и высоким риском развития послеоперационных легочных осложнений по шкале ARISCAT. Участники исследования были разделены на две группы, в первой (n=23) вошли пациенты которые начинали тренировки ПС за 2 дня до оперативного вмешательства и продолжали их в течение 7 послеоперационных суток. В группу 2 (n=24) относились пациенты, занимались ПС в первую послеоперационную неделю. Показано, что использование ПС в предоперационном периоде приводит к увеличению инспираторной емкости легких у пациентов с исходно сниженным ее уровнем, однако не влияет на развитие легочных осложнений в послеоперационном периоде.The aim of the study was to assess the effect of preoperative use of incentive spirometry (IS) on inspiratory lung capacity (ILC) and the development of postoperative pulmonary complications in patients with moderate and high risk of their development in abdominal surgery. Object and methods. The study consistently included 47 patients aged ≥18 years and with ARISCAT rating of more than 26 points, that underwent surgery on the upper floor of the abdominal cavity for more than two hours.
Эффективность использования побудительной спирометрии в предоперационном периоде
The effectiveness of the use of incentive spirometry in the preoperative period
Keywords: спонукальна спірометрія; післяопераційні легеневі ускладнення; побудительная спирометрия; послеоперационные легочные осложнения; incentive spirometry; postoperative pulmonary complications