Використання комбінованих анальгетиків в медикаментозній підготовці до стоматологічних втручань у дітей з особливими потребами від 15 до 18 років - Гавриленко, Марина Аркадіївна; Gavrilenko, M. A. (My University, 2014)
Мета. Вивчення доцільності використання комбінованих анальгетиків для медикаментозної підготовки до стоматологічних маніпуляцій у дітей з особливими потребами віком від 15 до 18 років, розробити схему. Матеріали та методи дослідження. В дослідженні прийняли участь 36 дітей з особливими потребами віком від 15 до 18 років, які проходили довгострокове лікування в КУ «Запорізька обласна клінічна дитяча лікарня» та 35 здорових дітей віком від 15 до 18 років, які проходять регулярні медичні огляди в КУ «Запорізька обласна клінічна дитяча лікарня» на протязі 2011-2013 років. Діти обох груп мали покази до видалення перших постійних молярів та мали стоматофобію. За даними анкетування та спостереженнями лікаря, а також за вимірами серцевих скорочень, артеріального тиску, частоти дихання за 1 хвилину, вивчали ефект дії завчасного прийому «Темпалгіну» в поєднанні з місцевою анестезією при видаленні постійних зубів. Виміри кровообігу та дихання проводились напалечним монітором та тонометром. Анкетування та виміри проводили за 1 годину та після стоматологічного втручання. Результат. Встановлено зниження артеріального тиску, частоти серцевих скорочень, частоти дихання у дітей з особливими потребами. Встановлено зниження тривоги у дітей обох груп на 50 % перед стоматологічним втручанням, не зафіксовано післяопераційних болей в області лунки видаленого зубу, головний біль не відмічався. Висновок. Розроблена схема використання комбінованого анальгетика «Темпалгін» в медикаментозній підготовці до стоматологічних втручань у дітей з особливими потребами від 15 до 18 років. Aim. Study of advisability of the use of combined analgesics for medication preparation for dental procedures in disabled children from 15 to 18 years old, to develop a scheme. Materials and methods of the research. The study involved 36 disabled children aged from 15 to 18 years old who underwent long-term treatment in CE "Zaporozhye Regional Clinical Children's Hospital" and 35 healthy children aged from 15 to 18 years old who had regular medical examinations in CE "Zaporozhye Regional Clinical Children's Hospital" during 2011-2013. Children of both groups had indications for removal of the first permanent molars and had dentophobia. According to the questionnaire and supervision of the doctor, as well as measurements of blood pres-sure, heart rate, and respiratory rate per 1 minute the effect of early taking "Tempalgin" in combination with the local anesthesia in removal of permanent teeth was studied. Measurements of blood circulation and respiration were carried out with fingertip monitor and tonometer. Questionnaire and measurements were carried out an hour before and before the dental intervention Result. Decrease of anxiety before dental procedures by 50% was established in children of both groups, postop-erative pain was not fixed in the region of the alveolus of the extracted tooth, headache was not observed. Conclusion. A scheme of using combined analgesic "Tempalgin" in medication preparation for dental interven-tions in disabled children between 15 and 18 years was developed.
The use of combination analgesics in drug preparation dental interventions in children with special needs from 15 to 18 years
Keywords: діти з особливими потребами; стоматофобія; медикаментозна підготовка до стоматологічних втручань; disabled children; dentophobia; medication preparation for dental interventions