Дослідження протисудомних властивостей похідних 1,2,4-тріазолу та перспективи їх застосування у фармації - Борисенко, Н. М.; Парченко, Володимир Володимирович; Бушуєва, Інна Володимирівна; Єренко, Олена Костянтинівна; Borysenko, N. M.; Parchenko, V. V.; Bushuieva, I. V.; Yerenko, O. K. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Мета роботи – проаналізувати й узагальнити світові досягнення за останні роки щодо вивчення протисудомних властивостей похідних 1,2,4-тріазолу та довести необхідність і доцільність подальших досліджень у цьому напрямі. Матеріали і методи. Пошук наукової літератури здійснили з використанням низки наукометричних баз даних, що індексують фахові джерела з біомедичної, хімічної та фармакологічної галузей, зокрема PubMed, SciFinder, Web of Science, Google Scholar, ScienceDirect, Scopus. Для досягнення поставленої мети використано теоретичні методи: інформаційного пошуку, оглядовий, порівняння, узагальнення. Використано комбіновані пошукові запити з використанням логічних операторів, як-от AND, OR, NOT, для конкретизації або розширення результатів пошуку. Наприклад, запит «1,2,4-triazole AND anticonvulsant activity» давав змогу знаходити публікації, де проаналізовано протисудомні властивості цих сполук. Результати. Дослідження свідчать про значний потенціал S-похідних 5-(фуран-2-іл)-4R1-1,2,4-тріазол-3-тіонів як протисудомних агентів, що підтверджено результатами попереднього теоретичного комп’ютерного прогнозування. Підтверджено доцільність встановлення закономірностей між структурою синтезованих сполук та їхньою протисудомною дією. У результаті експериментальних досліджень встановлено, що дві сполуки мають протисудомну активність і за силою фармакологічного ефекту подібні до Мідокалму. На коразоловій моделі судом у щурів встановлено, що протисудомна активність 2-[5-(фуран-2-іл)-4-феніл-4Н-1,2,4-тріазол-3-іл-тіо]-1-(4-хлорфенілетанону) перевищує ефективність препаратів порівняння – Мідокалму та фенобарбіталу – в 1,23 та 1,27 раза відповідно. Синтезовано кілька нових 7-заміщених-5-феніл-[1,2,4]тріазоло[1,5-a]піримідинів шляхом включення тріазольного фрагмента в піримідинове кільце, що сприятиме синергічному ефекту під час лікування пацієнтів з епілепсією. The aim of the work was to analyze and summarize the world achievements in recent years in the study of anticonvulsant properties of 1,2,4-triazole derivatives and to prove the need and feasibility of further research in the chosen direction of scientific research. Materials and methods. A comprehensive literature search was conducted using a range of scientometric databases indexing peer-reviewed sources in the fields of biomedicine, chemistry, and pharmacology, including PubMed, SciFinder, Web of Science, Google Scholar, ScienceDirect, and Scopus. To achieve this goal, theoretical methods were used: information search, review, comparison, generalization. Additionally, combined search queries using logical operators such as AND, OR, NOT were used to narrow or expand the search results. For example, the query “1,2,4-triazole AND anticonvulsant activity” found publications discussing the anticonvulsant properties of these compounds. Results. The studies described in this work indicate the significant potential of S-derivatives of 5-(furan-2-yl)-4R1-1,2,4-triazol-3-thiones as anticonvulsants, considering the preliminary results of theoretical computer prediction, as well as the establishment of regularities between the structure of the synthesized compounds and their anticonvulsant effect. Experimental studies have shown that the two compounds exhibit anticonvulsant activity and are similar to Mydocalm in terms of the strength of their pharmacological effect. It was found that the anticonvulsant activity of 2-[5-(furan-2-yl)-4-phenyl-4H-1,2,4-triazol-3-ylthio]-1-(4-chlorophenylethanone) exceeds the effectiveness of comparison drugs, such as Mydocalm and phenobarbital, by 1.23 and 1.27 times, respectively, when using the corazole model of seizures in rats. The team of authors managed to synthesize several new 7-substituted-5-phenyl-[1,2,4]triazolo[1,5-a]pyrimidines through the inclusion of a triazole fragment in the pyrimidine ring, which is expected to have a synergistic effect in the treatment patients with epilepsy.
Study of anticonvulsant properties of 1,2,4-triazole derivatives and prospects for their use in pharmacy
Keywords: похідні 1,2,4-тріазолу; синтез; фізико-хімічні властивості; структура-активність; протисудомна дія; дослідження in silico; in vivo; прогноз активності; 1,2,4-triazole; synthesis; physicochemical properties; structure-activity relationship; anticonvulsant effect; in vivo studies; activity prediction