Роль судинного компоненту у формуванні лімфоїдної тканини шлунка щурів у ранньому постнатальному періоді після внутрішньоутробного ведення антигену - Ключко, Світлана Сергіївна; Євтушенко, Валентина Михайлівна; Ключко, С. С.; Евтушенко, В. М.; Klyuchko, S. S.; Yevtushenko, V. M. (My University, 2014)
В роботі досліджені зміни гемомікроциркуляторного русла слизової оболонки шлунка щурів з 1 по 90 добу постнатального онтогенезу після внутрішньоутробного введення антигену. Встановлено, що внутрішньоутробне антигенне навантаження призводить до збільшення кількості та калібру всіх ланок мікроциркуляторного руслу (артеріол, венул, капілярів) слизової оболонки шлунка на тлі зростання вмісту лімфоцитів. Доведено, що судинне русло шлунка знаходиться в тісному взаємозв'язку з його місцевим лімфоїдним апаратом. Лімфоїдні структури і система мікроциркуляції генетично детерміновані і представляють собою єдину систему швидкої відповіді на антиген, активно регулюючи місцевий імунний гомеостаз. В работе исследованы изменения гемомикроциркуляторного русла слизистой оболочки желудка крыс с 1 по 90 сутки постнатального онтогенеза после внутриутробного введения антигена. Установлено, что внутриутробная антигенная нагрузка приводит к увеличению количества и калибра всех элементов микроциркуляторного русла (артериол, венул, капилляров) слизистой оболочки желудка на фоне увеличения содержания лимфоцитов. Доказано, что сосудистое русло желудка находится в тесной взаимосвязи с его местным лимфоидным аппаратом. Лимфоидные структуры и система микроциркуляции генетически детерминированные и представляют собой единую систему быстрого ответа на антиген, активно регулируя местный иммунный гомеостаз. As the objects of the study were taken stomachs of Wistar rats aged 1 to 90 days of postnatal development after intrauterine reference antigen. It was found that after intrauterine antigenic stimulation the area occupied by different layers of the microcirculation of the gastric mucosa increased. The data show that the process of immunostimulation by administering antigen corresponds to a morphological and histological equivalent that is reactive and cellular changes not only of the lymphoid but also of all connective tissue, including blood vessels of the microcirculation channel. After the intrauterine introduction of antigen there was a tendency to increase the number and the caliber of all parts of the microcirculation channel (arterioles, venules, capillaries).
Роль сосудистого компонента в формировании лимфоидной ткани желудка крыс в раннем постнатальном периоде после внутриутробного ведения антигена
Role of vascular component in the formation of rat stomach lymphoid tissue in the early postnatal period after intrauterine reference antigen
Keywords: шлунок; щури; мікроциркуляція; лімфоцити; антиген; желудок; крысы; микроциркуляци; лимфоциты; stomach; rats; microcirculation; lymphocytes; antigen