Нові технології в тактиці вибору методу лікування лейоміоми матки - Олійник, Наталія Сергіївна; Круть, Юрій Якович; Гайдай, Наталія Вікторівна; Олейник, Н. С.; Круть, Ю. Я.; Гайдай, Н. В.; Oleynik, N. S.; Krut, Yu. Ya.; Gaidai, N. V. (My University, 2017)
Резюме. Мета. Розробка бальної системи прогнозування результатів операції емболізація маткових артерій у пацієнтів з лейоміомою матки шляхом проведення покрокового дискримінантного аналізу. Матеріал і методи. У дослідженні брали участь 57 жінок віком від 25 до 52 років. Всім пацієнткам були проведені такі обстеження: збір анамнезу, аналіз скарг та дослідження маткової гемодинаміки шляхом ультразвукової доплеметрії на апараті Voluson E 8 (Австрія). При ультразвуковому і доплерометричному дослідженні визначалися розміри, локалізація, кількість вузлів, показники кровообігу у вузлі (максимальна систолічна швидкість кровообігу та індексу резистентності в судинах міоматозного вузла), а також тип ангіоархітектоніки вузла. Обробка і аналіз даних проводили за допомогою статистичного пакета «Statistica 6.0». Для всіх видів аналізу статистично значущими вважали відмінності при рівні значущості р<0,05. Резюме. Цель. Разработка бальной системы прогнозирования результатов операции эмболизация маточных артерий у пациентов с лейомиомой матки путем проведения пошагового дискриминантного анализа. Материал и методы. В исследовании участвовали 57 женщин в возрасте от 25 до 52 лет. Всем пациенткам были проведены следующие обследования: сбор анамнеза, анализ жалоб и исследования маточной гемодинамики путем ультразвуковой допплеметрии на аппарате Voluson E 8 (Австрия). При ультразвуковом и допплерометрическом исследовании определялись размеры, локализация, количество узлов, показатели кровообращения в узле (максимальная систолическая скорость кровотока и индекса резистентности в сосудах миоматозные узла), а так же тип ангиоархитектоники узла. Обработка и анализ данных проводили с помощью статистического пакета «Statistica 6.0». Для всех видов анализа статистически значимыми считали различия при уровне значимости р < 0,05. Abstract. Objective. To develop a scoring system for predicting outcomes of surgery uterine artery embolization in patients with uterine leiomyoma by conducting a step-by-step discriminating analysis. Materials and methods. The study involved 57 women aged 25 to 52 years. All patients passed the following tests: medical history analysis, uterine hemodynamics study with ultrasonic Doppler on the Voluson E8 device (Austria). Ultrasonography and Doppler were used for the size, localization, number of nodes determination, type of blood circulation in the node assessment (peak systolic blood flow velocity and resistance index in the vessels of the myoma node), as well as the type of angioarchitecture estimation. Processing and analysis of data was performed using the statistical package "Statistica 6.0". For all kinds of analysis were considered as statistically significant if differences were at a significance level of p<0.05.
Новые технологии в тактике выбора метода лечения лейомиомы матки
New technologies in the choice of uterinae leimyoma treatment method
Keywords: лейоміома матки; дискримінантний аналіз; прогнозування; емболізація маткових артерій; лейомиома матки; дискриминантный анализ; прогнозирование; эмболизация маточных артерий; uterine leiomyoma; discriminant analysis; forecasting; embolization of the uterine arteries