Иммуногистохимическая характеристика экспрессии VEGF-A, VEGFR-1, VEGFR-2 и CD34 при прогрессировании колоректальной аденокарциномы - Шишкін, Максим Андрійович; Шишкин, М. А.; Shyshkin, M. A. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Цель работы – изучить особенности иммуногистохимической экспрессии VEGF-A, VEGFR-1, VEGFR-2 и CD34 на I, II, III, IV стадиях (pTNM) развития колоректальной аденокарциномы. Материалы и методы. Проведено патоморфологическое и иммуногистохимическое исследование операционного материала колоректальной аденокарциномы (КРА) 40 пациентов – I, II, III и IV стадии, по 10 случаев в каждой группе. Результаты. Установлена тенденция к возрастанию экспрессии VEGF-A и VEGFR-2 при прогрессировании КРА от I к IV стадии (VEGF-A – 37,80 (30,22; 56,89) УЕОП на I стадии, 88,50 (63,00; 115,00) УЕОП на II стадии, 79,34 (63,14; 84,99) УЕОП на III стадии, 84,69 (80,66; 110,28) УЕОП на IV стадии; VEGFR-2 – 52,75 (39,14; 70,22) УЕОП на I стадии, 82,71 (63,14; 111,19) УЕОП на II стадии, 104,17 (96,04; 111,02) УЕОП на III стадии, 99,91 (86,15; 120,29) УЕОП на IV стадии). Показатели экспрессии этих маркеров коррелируют в I, II и III стадиях развития КРА (r = 0,95, r = 0,69, r = 0,85). Уста¬новлено, что экспрессия VEGFR-1 отсутствует в неизмененной слизистой оболочке толстой кишки, а также в ткани КРА I стадии развития. На последующих II, III и IV стадиях прогрессирования КРА в клетках стромы опухоли определена экспрессия VEGFR-1 при отсутствии статистически значимой разницы между ее показателями. Корреляции между показателями экспрессии VEGFR-1 и других изученных маркеров отсутствуют. Плотность распределения микрососудов, оцененная по экспрессии CD34, достоверно не отличается на каждой из стадий прогрессирования КРА. Установлены прямые корреляции между плотностью распределения микрососудов и экспрессией VEGF-А (r = 0,70) и VEGFR-2 (r = 0,69) в КРА III стадии, плотностью распределения микрососудов и экспрессией VEGF-А в КРА IV стадии (r = 0,69). Выводы. Экспрессия VEGF-A и VEGFR-2 возрастает при прогрессировании колоректальной аденокарциномы от I к IV стадии, при этом максимальный «скачок» уровней их экспрессии установлен при переходе от I ко II стадии развития колоректальной аденокарциномы, что может быть связано с аномально возрастающей активностью KRAS. Мета роботи – вивчити особливості імуногістохімічної експресії VEGF-A, VEGFR-1, VEGFR-2 і CD34 на I, II, III, IV стадіях (pTNM) розвитку колоректальної аденокарциноми. Матеріали та методи. Виконали патоморфологічне та імуногістохімічне дослідження операційного матеріалу коло¬ректальної аденокарциноми (КРА) 40 пацієнтів – I, II, III та IV стадій, по 10 випадків у кожній групі. Результати. Наявна тенденція до зростання експресії VEGF-A і VEGFR-2 при прогресуванні КРА від I до IV стадії (VEGF-A – 37,80 (30,22; 56,89) УООЩ на I стадії, 88,50 (63,00; 115,00) УООЩ на II стадії, 79,34 (63,14; 84,99) УООЩ на III стадії, 84,69 (80,66; 110,28) УООЩ на IV стадії; VEGFR-2 – 52,75 (39,14; 70,22) УООЩ на I стадії, 82,71 (63,14; 111,19) УООЩ на II стадії, 104,17 (96,04; 111,02) УООЩ на III стадії, 99,91 (86,15; 120,29) УООЩ на IV стадії). По¬казники експресії цих маркерів корелюють у I, II і III стадіях розвитку КРА (r = 0,95, r = 0,69, r = 0,85). Встановили, що експресія VEGFR-1 відсутня в незміненій слизовій оболонці товстої кишки, а також у тканині КРА I стадії роз¬витку. На наступних II, III і IV стадіях прогресування КРА у клітинах строми пухлини визначили експресію VEGFR-1 за відсутності статистично значущої різниці між її показниками. Кореляції між показниками експресії VEGFR-1 та інших досліджуваних маркерів відсутні. Щільність розподілу мікросудин, підрахована за експресією CD34, вірогідно не відрізнялась на кожній зі стадій прогресування КРА. Наявні прямі кореляції між щільністю розподілу мікросудин та експресією VEGF-А (r = 0,70) і VEGFR-2 (r = 0,69) в КРА III стадії, щільністю розподілу мікросудин та експресією VEGF-А в КРА IV стадії (r = 0,69). Висновки. Експресія VEGF-A і VEGFR-2 зростає при прогресуванні колоректальної аденокарциноми від I до IV стадії, максимальний «стрибок» рівнів їхньої експресії спостерігали при переході від I до II стадії розвитку колоректальної аденокарциноми, що може пов’язуватися з аномальним зростанням активності KRAS. Aim – to study VEGF-A, VEGFR-1, VEGFR-2 and CD34 immunohistochemical expression on the I, II, III, IV stages (pTNM) of colorectal adenocarcinoma development. Materials and methods. Pathomorphological and immunohistochemical studies of surgical material of colorectal adenocar¬cinoma (CRA) from 40 patients (I, II, III and IV stages, 10 cases in each group) were conducted. Results. There is a tendency to increasing expression of VEGF-A and VEGFR-2 during the CRA progression from I to IV stage (VEGF-A 37.80 (30.22; 56.89) CUOD on I stage, 88.50 (63.00 ; 115.00) CUOD on II stage, 79.34 (63.14; 84.99) CUOD on III stage, 84.69 (80.66; 110.28) CUOD on IV stage; VEGFR-2 – 52.75 (39.14; 70.22) CUOD on I stage, 82.71 (63.14; 111.19) CUOD on II stage, 104.17 (96.04; 111.02) CUOD on III stage, 99.91 (86.15; 120.29) CUOD on IV stage). The expression indices of these markers correlate in CRA stages I, II and III (r = 0.95, r = 0.69, r = 0.85). It is established that VEGFR-1 is not expressed in unchanged mucous membrane of the large intestine, as well as in samples of CRA stage I. On subsequent II, III and IV stages of CRA progresson the marker is expressed by stromal cells, but there is an absence of statistically sig¬nificant difference between the expression indices. There are no correlations between expression indices of VEGFR-1 and other studied markers. The microvascular density assessed by CD34 expression is not significantly different on each of CRA progression stages. There are direct correlations between microvascular density and VEGF-A expression (r = 0.70), and VEGFR-2 expression (r = 0.69) in CRA III stage, microvascular density and VEGF-A expression in CRA IV stage (r = 0.69). Conclusions. Expression of VEGF-A and VEGFR-2 increases with the progression of colorectal adenocarcinoma from stage I to stage IV, with a maximum “jump” of the expression levels from stage I to stage II of colorectal adenocarcinoma, which may be due to abnormally increasing KRAS activity.
Імуногістохімічна характеристика експресії VEGF-A, VEGFR-1, VEGFR-2 і CD34 при прогресуванні колоректальної аденокарциноми
Immunohistochemical study of VEGF-A, VEGFR-1, VEGFR-2 and CD34 expression in сolorectal adenocarcinoma progression
Keywords: колоректальный рак; патологический ангиогенез; VEGF-A; VEGFR-1; VEGFR-2; CD34; колоректальний рак; патологічний ангіогенез; colorectal cancer; neovascularization; pathologic; Vascular Endothelial Growth Factor A; Vascular Endothelial Growth Factor Receptor-1; Vascular Endothelial Growth Factor Receptor-2; CD34 Antigen