Пошук біоактивних сполук в ряді 1,7-диалкіл-3-метилксантин-8-ілалканових кислот - Перепечай, М. В.; Іванченко, Дмитро Григорович (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Відомо, що вітчизняна фармацевтична промисловість потребує оновлення асортименту лікарських засобів власного виробництва, які б виявляли різноманітну біологічну дію (діуретичну, аналгетичну, протимікробну, фунгіцидну та ін.). Варто зазначити, що серед відомих лікарських засобів похідні ксантину виявляють різноманітну біологічну дію і тому є перспективним матеріалом для подальших модифікацій з метою створення нових лікарських засобів. Таким чином метою наших досліджень є пошук нових лікарських засобів з різноманітною біологічною дією серед похідних ксантину. Для досягнення поставленої мети було синтезовано значний ряд неописаних в літературі 1,7-диалкіл-3-метилксантин-8-ілалканових кислот. Реакцією натрієвої солі 8-бромо-3-метилксантину з галогеналканами були отримані 7-заміщені 8-бромо-3-метилксантину, які при нагріванні з галогензаміщеними вуглеводнями в ДМФА в присутності еквімолярної кількості натрій або калій карбонату утворюють 1,7-диалкілпохідні 8-бромо-3-метилксантину.
Keywords: тези доповідей