Досвід, результати та можливі перспективи організації оптимально доступної первинної медичної допомоги сільському населенню Запорізької області - Алексєєв, Олександр Германович; Таранов, Володимир Володимирович; Петрихін, Валерій Петрович; Aleksieiev, O. H.; Taranov, V. V.; Petrykhin, V. P.; Алексеев, А. Г.; Таранов, В. В.; Петрихин, В. П. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Мета роботи – аналіз територіальної доступності первинної медичної допомоги, адекватності й ефективності принципів формування мережі медичних закладів первинної ланки в сільських районах Запорізької області для розв’язання проблемних питань та оптимізації розміщення медичних установ первинної ланки у сільській місцевості. Матеріали та методи. Матеріали для досліджень – відомості офіційної статистичної звітності за останні 20 років, що характеризують стан здоров’я та ступінь доступності медичної допомоги сільському населенню. Під час роботи застосували методику комплексного соціально-гігієнічного дослідження з використанням історичного, соціологічного, санітарно-статистичного методів, організаційного експерименту тощо. Результати. Наведено основні результати вивчення сучасного стану організації первинної медичної допомоги сільському населенню Запорізької області на тлі активних процесів реформування галузі. Виявили, що основними складовими елементами, які формують систему доступності, є територіальний, медичний, соціальний та економічний. Визначили основні чинники, що впливають на територіальну доступність. Це передусім характер розселення сільських жителів (густота, компактність, радіус обслуговування, питома вага сільського населення, відстань між селами, відстань від житла до медичного закладу), стан і якість доріг, транспортне сполучення між населеними пунктами та медичними закладами, наявність засобів зв’язку. Висновки. Під час формування чи удосконалення мережі закладів охорони здоров’я в сільській місцевості важливе значення мають певні чинники, як-от густота населення, компактність його розміщення, радіус обслуговування, відстань між селами, від житла до медичного закладу, стан і якість доріг, транспортне сполучення між населеними пунктами і медичними закладами тощо. Ці фактори потрібно враховувати під час розв’язання питання щодо раціонального розміщення медичних установ первинної ланки в сільській місцевості. The aim of this work is to study the territorial accessibility of primary healthcare, the adequacy and effectiveness of the principles of forming a network of primary care facilities in the rural areas of Zaporizhzhia region that enables to address issues and optimize the location of primary care facilities in the rural areas. Materials and methods. The materials of the research were the data of the official statistical reports for the past 20 years, which characterize the state of health and the degree of medical care accessibility to the rural population. During the research, the technique of complex social and hygienic research was applied, with the use of historical, sociological, sanitary and statistical methods, organizational experiment and others. Results. The article presents the main results of studying the current state of primary healthcare organization for the rural population of Zaporіzhzhia region against the background of active reforming processes. According to the research results, the main elements forming the system of accessibility are territorial, medical, social and economic. The main factors of impact on territorial accessibility are identified. These are: the nature of the settlement of rural residents (density, compactness, service-area radius, the proportion of the rural population, the distance between villages, the distance from a household to a healthcare facility); quality of roads; transport connections between settlements and healthcare facilities; availability of communication means. Conclusions. As a result of the research, the following conclusions were drawn. Such factors as population density, compactness of its location, service-area radius, distance between villages, distance from a household to a healthcare facility, condition and quality of roads, transport connections between settlements and healthcare facilities are important during forming or improving the network of healthcare facilities in rural areas. These factors must be considered for the rational placement of primary care facilities in rural areas. Цель работы – проведение анализа территориальной доступности первичной медицинской помощи, адекватности и эффективности принципов формирования сети медицинских учреждений первичного звена в сельских районах Запорожской области для решения проблемных вопросов и оптимизации размещения медицинских учреждений первичного звена в сельской местности. Материалы и методы. Материалы для исследования – данные официальной статистической отчетности за последние 20 лет, характеризующие состояние здоровья и степень доступности медицинской помощи сельскому населению. В ходе работы применили методику комплексного социально-гигиенического исследования с использованием исторического, социологического, санитарно-статистического методов, организационного эксперимента и другие. Результаты. Представлены основные результаты изучения современного состояния организации первичной медицинской помощи сельскому населению Запорожской области на фоне активных процессов реформирования отрасли. Установлено, что основными составляющими элементами, которые формируют систему доступности, являются территориальный, медицинский, социальный и экономический. Определены основные факторы, влияющие на территориальную доступность. Это прежде всего характер расселения сельских жителей (плотность, компактность, радиус обслуживания, удельный вес сельского населения, расстояние между селами, от жилья до медицинского заведения), состояние и качество дорог, транспортное сообщение между населёнными пунктами и медицинскими заведениями, наличие средств связи. Выводы. При формировании или усовершенствовании сети заведений здравоохранения в сельской местности имеют значение такие факторы, как плотность населения, компактность его размещения, радиус обслуживания, расстояние между селами, от жилья до медицинского заведения, состояние и качество дорог, транспортное сообщение между населёнными пунктами и медицинскими заведениями и другие. Эти факторы нужно учитывать при решении вопросов рационального размещения медицинских учреждений первичного звена в сельской местности.
The experience, results, and possible perspectives of organizing the optimally accessible primary medical care for the rural population of Zaporizhzhia region
Опыт, результаты и возможные перспективы организации оптимально доступной первичной медицинской помощи сельскому населению Запорожской области
Алексєєв О. Г. - ORCID ID: 0000-0003-4947-4998; Таранов В. В. - ORCID ID: 0000-0003-0053-5550; Петрихін В. П. - ORCID ID: 0000-0002-4649-569X.
Keywords: охорона здоров’я; реформування; первинна медична допомога; сільське населення; доступність послуг охорони здоров’я; health protection; reform; primary healthcare; rural population; availability of health services; здравоохранение; реформирование; первичная медицинская помощь; сельское население; доступность услуг здравоохранения