Стан регулюючих систем організму хворих на акантолітичну пухирчатку за даними біохімічних досліджень з обгрунтуванням поетапної патогенетичної корегуючої терапії - Літвінов Володимир Анатолійович; Федотов, Валерій Павлович; Литвинов, В. А.; Федотов, В. П.; Litvinov, V. A.; Fedotov, V. P. (My University, 2018)
Метою роботи було встановити стан регулюючих систем організму за допомогою біохімічних досліджень у хворих на акантолітичну пухирчатку, та розробити методику корекції виявлених порушень на різних етапах глюкокортикостероїдної терапії. Обстежено 30 хворих на вульгарну пухирчатку (з них 4 чоловіків і 26 жінок) у віці 51–72 роки. Проведений комплекс біохімічних досліджень в чотири етапи: до лікування; на 2–3 тижні прийому ударних доз глюкокортикостероїдів (І етап); через 1,5–2 місяці при зниженні доз гормонів (ІІ етап); через 5–6 місяців, коли дози гормонів були мінімально підтримуючі при відсутності клінічних проявів пухирчатки (ІІІ етап). Традиційна терапія включала глюкокортикостероїди, гіпотензивні засоби, препарати проти згортання крові, сечогінні, пробіотики, антибіотики, антимікотики, препарати калія, кальція, антациди, вітаміни, мікроелементи. За даними біохімічних досліджень встановлено статистично достовірне зниження загального білку, зростання рівня глюкози, тригліцеридів, ліпопротеїдів низької щільності, АлАт, АсАт, загального білірубіну, лужної фосфатази, γ-глютамілтранспептидази, як до лікування, так і на І і ІІ етапі лікування. Ці показники нормалізувались на ІІІ етапі лікування, за винятком АлАт, АсАт. Різко зростав на ІІІ етапі індекс атерогенності, що є загрозливим симптомом для виникнення тромбозу та емболій. Отримані результати дозволили додатково до традиційної терапії рекомендувати з метою корекції порушень раціональну дієту, прийом статинів, гепатопротекторів, ін'єкції реамберину, АТФ, кокарбоксилази, хлориду натрію. Целью работы было установить состояние регулирующих систем организма с помощью биохимических исследований у больных акантолитической пузырчаткой, разработка методики коррекции выявленных нарушений на различных этапах глюкокортикостероидной терапии. Обследовано 30 больных вульгарной пузырчаткой (из них 4 мужчин и 26 женщин) в возрасте 51–72 года. Проведен комплекс биохимических исследований в четыре этапа: до лечения; на 2–3 неделе приема ударных доз глюкокортикостероидов (І этап); через 1,5–2 месяца при снижении доз гормонов (ІІ этап); через 5–6 месяцев, после снижения доз гормонов до минимально поддерживающих при отсутствии клинических проявлений пузырчатки (ІІІ этап). Традиционная терапия включала глюкокортикостероиды, гипотензивные средства, препараты против свертывания крови, мочегонные, пробиотики, антибиотики, антимикотики, препараты калия, кальция, антациды, витамины, микроэлементы. По данным биохимических исследований установлено статистически достоверное снижение общего белка, рост уровней глюкозы, триглицеридов, липопротеидов низкой плотности, АлАт, АсАт, общего билирубина, щелочной фосфотазы, γ-глютамилтранспептидазы, как до лечения, так и на І и ІІ этапе лечения. Эти показатели нормализовались на ІІІ этапе лечения, за исключением АлАт, АсАт. Резко повышался на ІІІ этапе индекс атерогенности, что является угрожающим симптомом для возникновения тромбоза и эмболий. Полученные результаты позволили дополнительно к традиционной терапии рекомендовать с целью коррекции нарушений рациональную диету, прием статинов, гепатопротекторов, инъекции реамберина, АТФ, кокарбоксилазы, хлорида натрия. Проведенная терапия 30 больным акантолитической пузырчаткой позволила получить стойкую ремиссию у всех исследованных, избежать осложнений. Предложенную методику поэтапной терапии данных больных рекомендовано внедрить в практику работы врачей дерматовенерологов. The purpose of the work was to establish the state of body regulatory systems with the help of biochemical studies in patients with acantholytic pemphigus and the development of a technique for correcting the revealed disorders at various stages of glucocorticosteroid therapy. Material and methods. We examined thirty patients with vulgar pemphigus (4 men and 26 women) aged 51– 72. A complex of biochemical studies was performed four times: before the treatment, after 2–3 weeks of taking shock doses of glucocorticosteroids (stage I), 1.5–2 months after lowering the doses of hormones (Stage II) and after 5–6 months, when the doses of hormones were minimally supporting in the absence of clinical manifestations of pemphigus (stage III). Traditional therapy included glucocorticosteroids, antihypertensives, anti-clotting drugs, diuretics, probiotics, antibiotics, antimycotics, potassium, calcium, antacids, vitamins, microelements. Results and discussion. According to biochemical studies there was a statistically significant decrease in the total protein, an increase in glucose levels, triglycerides, low-density lipoproteins, AlAt, AcAt, total bilirubin, alkaline phosphatase, j-glutamyltranspeptidase, both before treatment and in stages I and II of the treatment. These indicators were normalized at the third stage of treatment with the exception of AlAt, AcAt. The atherogenity index sharply increased in the third stage, which is a threatening symptom for the onset of thrombosis and embolism. Conclusions. The received results allowed additionally to traditional therapy to recommend a rational diet for the correction of disorders, taking statins, hepatoprotectors, injections of reamberin, ATP, cocarboxylase, sodium chloride. The conducted therapy of 30 patients with acantholytic pemphigus allowed to obtain stable remission in all examined, to avoid complications. The proposed method of step-by-step therapy of these patients should be introduced into the practice of dermatovenereologists.
Состояние регулирующих систем организма у больных акантолитической пузырчаткой по данным биохимических исследований с обоснованием поэтапной патогенетической коррегирующей терапии
The state of body regulatory systems in patients with acantholytic pemphigus according to biochemical studies with grounding for step-by-step pathogenetic corrective therapy
Keywords: шкіра; біохімія; лікування; глюкокортикостероїди; ускладнення; етап; висипка; пузырчатка; кожа; биохимия; лечение; глюкокортикостероиды; осложнения; этап; высыпания; pemphigus; skin; biochemistry; treatment; glucocorticosteroids; complications; stage; rashes