Порівняння розмірів М-ехо у жінок репродуктивного віку з нормальною та зі зниженою масою тіла - Таланова, Ольга Сергіївна; Степанова, А. О. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. В Україні 5% населення страждає від зменшеної маси тіла. На теперішній час, коли активно пропагандуються певні стандарти краси жінок, більшість жінок намагаються досягти їх, але не здоровим харчуванням, та не фізичними вправами, а виснаженням себе. Зараз передовою проблемою серед вчених віддається проблемі ожиріння, але анорексія та зменшена маса тіла теж має місце бути. Розладу харчової поведінки більш підвержені підлітки, але проблема не оминає жінок старшого віку. Нервова анорексія є найпоширенішим розладом харчової та психічної поведінки і з високою смертністю. Також участь на зниження маси тіла впливають наркоманія та куріння. Різке зниження маси тіла негативно впливає на репродуктивне здоров’я жінок. Під репродуктивним здоров'ям розуміється не просто відсутність хвороби, а стан соматичного, емоційного, інтелектуального і соціального благополуччя щодо сексуальності. У репродуктивному віці захворювання нервовою анорексією характеризується психічною аменореєю. З'являються ознаки сомато-ендокринних порушень: зникнення підшкірно-жирової клітковини, оліго-, а потім аменорея, дистрофічні зміни з боку внутрішніх органів, випадіння волосся, зміна біохімічних показників крові.
Keywords: тези доповідей