Остеопенічний синдром у дітей - Радутна, Олена Анатоліївна; Radutna, O. A. (Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди, 2019)
За даними експертів ВООЗ, метаболічні захворювання скелета з порушенням обміну кальцію, за частотою летальних випадків у дорослих, займають четверте місце серед неінфекційної патології, поступаючись серцево-судинним і онкологічним захворюванням та цукровому діабету. До них відносяться остеопенія та остеопороз – найбільш поширене системне захворювання скелета, що характеризується зменшенням щільності та структурними змінами кісткової тканини. Такі зміни виражені настільки, що кожна незначна травма може спричинити переломи кісток. Сучасні наукові дослідження підтверджують гіпотезу, згідно з якою остеопенічний синдром у дітей і підлітків є однією з причин зростання захворюваності остеопорозом у дорослих. According to WHO experts, the skeleton metabolic diseases with impaired calcium metabolism, in the frequency of fatal cases in adults, ranked fourth place among non-infectious pathologies, concede the cardiovascular and oncological diseases and diabetes. These include osteopenia and osteoporosis - the most common systemic disease of the skeleton, characterized by a decrease in density and structural changes in bone tissue. Such changes are expressed so that any minor injury can cause bone fractures. Current scientific studies support the hypothesis that osteopenic syndrome in children and teenagers is one of the increased incidence causes of osteoporosis in adults.
Keywords: діти; остеопенічний синдром; кісткова тканина; остеогенез; гормони; кальцій; вітаміни; мінерали; children; osteopenic syndrome; bone tissue; osteogenesis; hormones; calcium; vitamins; minerals