Вікові особливості клінічного перебігу хронічної серцевої недостатності та структурно-функціональних змін серця на тлі надлишкової маси тіла та ожиріння - Бідзіля, Петро Петрович; Бидзиля, П. П.; Bidzilya, P. P. (My University, 2016)
Досліджено вікові особливості клінічного перебігу хронічної серцевої недостатності та структурно-функціональних змін серця на тлі надлишкової маси тіла та ожиріння. Установлено, що з віком відбувається збільшення функціонального класу захворювання, частоти перманентної форми фібриляції передсердь, систолічної та діастолічної дисфункції лівого шлуночка, легеневої гіпертензії на фоні дилатації лівого передсердя та концентричної гіпертрофії міокарда. У літньому та старечому віці частіше має місце поєднана етіологія хронічної серцевої недостатності та поступове зменшення індексу маси тіла. Исследованы возрастные особенности клинического течения хронической сердечной недостаточности и структурно-функциональных изменений сердца на фоне избыточной массы тела и ожирения. Установлено, что с возрастом происходит увеличение функционального класса заболевания, частоты перманентной формы фибрилляции предсердий, систолической и диастолической дисфункции левого желудочка, легочной гипертензии на фоне дилатации левого предсердия и концентрической гипертрофии миокарда. В пожилом и старческом возрасте чаще имеет место сочетанная этиология хронической сердечной недостаточности и постепенное снижение индекса массы тела. Age1related clinical features of chronic heart failure and structural1 functional changes of the heart on the background of overweight and obesity are investigated. Found that with age there is an increase in the functional class of the disease, the frequency of permanent form of atrial fibrillation, systolic and diastolic dysfunction of the left ventricle, pulmonary hypertension on the background of dilatation of the left atrium and concentric myocardial hypertrophy. In elderly and senile age is often combined etiology of chronic heart failure and gradual reduction of body mass index.
Возрастные особенности клинического течения хронической сердечной недостаточности и структурно-функциональных изменений сердца на фоне избыточной массы тела и ожирения
Age~related clinical fetures of chronic heart failure and structural-functional changes in the heart on the background of overweight and obesity
Keywords: хронічна серцева недостатність; структурно-функціональні зміни міокарда; вік; ожиріння; надлишкова маса тіла; возраст; хроническая сердечная недостаточность; структурно-функциональные изменения сердца; избыточная масса тела; ожирение; age; chronic heart failure; structural and functional changes of heart; overweight; obesity