Состояние коморбидного фона у пациенток с ретенционными кистами яичников - Шаповал, О. С.; Шаповал, Ольга Сергіївна; Shapoval, O. S. (My University, 2016)
Ретенционные кисты яичников диагностируется у 20% женщин репродуктивного возраста, что особенно актуально в группе пациенток с бесплодием и нереализованным репродуктивным потенциалом. Сопутствующая экстрагенитальная патология отягощает течение патологического процесса в яичниках и приводит к первичной неэффективности лечебных мероприятий. Цель работы – изучение состояния коморбидного фона у пациенток с функциональными кистами яичников. Материалы и методы. Обследовано 133 пациентки репродуктивного возраста с ретенционными кистами яичников. Полученные данные были обработаны статистически с помощью пакета статистических программ STATISTICA (StatSoft Statisticа v.6.0). Результаты и обсуждение. Патология сердечно-сосудистой системы диагностирована у 47 % пациенток, желудочно-кишечного тракта – у 31%, нервной, мочевыделительной, эндокринной – у 5,7%, ожирение – у 25%. Выводы. Введение пациенток с ретенциоными кистами яичников диктует необходимость проведения комплексной оценки состояния всех органов и систем организма. Ретенційні кісти яєчників діагностуються у 20% жінок репродуктивного віку, що особливо актуально в групі пацієнток з безпліддям і нереалізованим репродуктивним потенціалом. Супутня екстрагенітальна патологія обтяжує перебіг патологічного процесу в яєчниках і призводить до первинної неефективності лікувальних заходів. Мета роботи – вивчення стану коморбідного фону у пацієнток з функціональними кістами яєчників. Матеріали та методи. Обстежено 133 пацієнтки репродуктивного віку з ретенційними кістами яєчників. Отримані дані були оброблені статистично за допомогою пакету статистичних програм STATISTICA (StatSoft Statisticа v.6.0). Результати та обговорення. Патологія серцево-судинної системи діагностована у 47% пацієнток, шлунково-кишкового тракту – у 31%, нервової, сечовидільної, ендокринної систем – у 5,7%, ожиріння – у 25%. Висновки. Ведення пацієнток з ретенційними кістами яєчників диктує необхідність проведення комплексної оцінки стану всіх органів і систем організму. Retention ovarian cysts are diagnosed in 20% of women of reproductive age. It is especially important in the group of patients with infertility and unrealized reproductive potential. Concomitant extragenital pathology aggravates the course of the pathological process in the ovaries and leads to inefficiency of the primary therapeutic measures. The aim was to study the state of comorbid background in patients with functional ovarian cysts. Materials and methods. 133 patients of reproductive age with retention cysts of the ovaries were examined. The obtained data were statistically processed using the statistical software package STATISTICA (StatSoft Statistica v.6.0). Results and discussion. Cardiovascular pathology was diagnosed in 47% of patients, diseases of gastrointestinal tract – in 31%, nervous, urinary, endocrine pathology – in 5.7%, fat – in 25%. Conclusions. Introduction of patients with functional ovarian cysts dictates the necessity of a comprehensive assessment of the status of all organs and systems of the body.
Стан коморбідного фону у пацієнток з ретенційними кістами яєчників
Comorbid condition in patients with background retention cysts of the ovaries
Keywords: ретенционные кисты яичников; репродуктивный возраст; коморбидный фон; ретенційні кісти яєчників; репродуктивний вік; коморбідний фон; retention ovary cysts; reproductive age; comorbidity background