Межі проблемного вживання алкоголю з погляду практично здорових респондентів і епідеміологічне значення цих меж - Лінський, І. В.; Хаустов, М. М.; Кузьмінов, В. Н.; Мінко, О. І.; Кожина, Г. М.; Гриневич, Є. Г.; Овчаренко, М. О.; Чугунов, Вадим Віталійович; Пострелко, В. М.; Денисенко, М. М.; Плєхов, Владислав Андрійович; Ткаченко, Т. В.; et al. (My University, 2023)
Первинна мета роботи — визначення меж проблемного вживання алкоголю з погляду практично здорових респондентів, а вторинна мета — визначення епідеміологічного значення цих меж. В чотирьох регіонах України (Харківська, Луганська та Запорізька області, а також місто Київ) протягом 2018—2021 років обстежено 1742 особи, які належали до чотирьох груп порівняння: хворі на алкогольну залежність (АЗ) (393 особи); здорові родичі хворих на АЗ (274 особи); представники загальної популяції порівняного з представниками перших двох груп віку (334 особи) і студенти 3, 4 курсів медичних вишів (741 особа). Основними інструментами дослідження були опитувальник міжнародного дослідницького консорціуму GENAHTO (Gender, Alcohol, and Harms to Others), а також шкала для оцінки депресії Hamilton (HDRS) і тест для оцінки розладів внаслідок вживання алкоголю (AUDIT). Отримані дані обробляли методами математичної статистики (дисперсійний та кореляційний аналіз) на комп’ютері за допомогою обчислювальних таблиць Excel 2016 (з пакетом «Аналіз даних»). Встановлено, що, з погляду обстежених респондентів, межею між практично здоровими особами і питущими є доза 3 000 грамів абсолютного алкоголю на рік, а межею між питущими і хворими на АЗ — 15 000 грамів абсолютного алкоголю на рік. Показано, що в групі обстежених здорових респондентів були 19,04 % осіб з алкогольними проблемами різного ступеня важкості, серед них 16,06 % питущих (осіб з ризикованим або небезпечним рівнями вживання алкоголю) і 2,98 % хворих на АЗ. Екстраполяція частки осіб з алкогольними проблемами різного ступеня важкості (19,04 %) серед обстежених респондентів на все довоєнне населення України (близько 42 млн осіб) дає підстави стверджувати, що загальна кількість таких людей в нашій країни може становити близько восьми мільйонів осіб. Key words: borders of problematic alcohol use, point of view of practically healthy individuals, epidemiological significance The primary goal of the work is to determine the borders of problematic alcohol use from the point of view of apparently healthy respondents, and the secondary goal is to determine the epidemiological meaning of these borders. In four regions of Ukraine (Kharkiv, Luhansk and Zaporizhzhia regions, as well as the city of Kyiv), 1742 people were examined during 2018—2021, who belonged to four comparison groups: patients with alcohol dependence (AD) (393 people); healthy relatives of AD patients (274 people); representatives of the general population comparable with the representatives of the first two age groups (334 people) and students of 3, 4 courses of medical universities (741 people). The main research instruments were the questionnaire of the international research consortium GENAHTO (Gender, Alcohol, and Harms to Others), as well as the Hamilton Depression Rating Scale (HDRS) and the Alcohol Use Disorders Identification Test (AUDIT). The obtained data were processed by methods of mathematical statistics (variance and correlation analysis) on a computer using Excel 2016 computational tables (with the Data Analysis package). It has been established that, from the point of view of the surveyed respondents, the border between practically healthy persons and drinkers is a dose of 3 000 grams of absolute alcohol per year, and the border between drinkers and patients with AD is 15 000 grams of absolute alcohol per year. It was shown that in the group of examined healthy respondents there were 19.04 % of persons with alcohol problems of varying severity, including 16.06 % of drinkers (persons with risky or dangerous levels of alcohol consumption) and 2.98 % of patients with AD. Extrapolation of the proportion of people with alcohol problems of varying severity (19.04 %) among the surveyed respondents to the entire pre-war population of Ukraine (about 42 million people) allows us to state that the total number of such people in our country is about eight million people.
Borders of problem alcohol use from the point of view of practically healthy respondents and the epidemiological meaning of these borders
Keywords: межі проблемного вживання алкоголю; погляд практично здорових осіб; епідеміологічне значення; borders of problematic alcohol use; point of view of practically healthy individuals; epidemiological significance