Гендерные различия уровней цитокинов – показателей системного воспаления у больных псориазом - Аббуд, А.; Федотов, В. П.; Аббуд, Аймен; Федотов, Валерій Павлович; Abboud, A.; Fedotov, V. P. (My University, 2015)
Псориаз является одним из наиболее часто регистрируемых заболеваний среди всей дерматологической па- тологии. Одним из факторов развития данного дерматоза является нарушение регуляции иммунного ответа с помощью Т-лимфоцитов, поэтому проблема изучения нарушений регуляции иммунного ответа у больных псо- риазом является актуальной на современном этапе. Цель исследования – провести сравнительный анализ уровней показателей системного воспаления у больных псориазом разного пола и определить их роль в пато- генезе заболевания. Уровни цитокинов в сыворотке крови изучали с помощью иммуноферментного анализа у 80 больных (40 мужчин и 40 женщин в возрасте 19-62 лет). Выявлено резкое увеличение содержания в сыво- ротке крови IL-1β, IL-4 и ФНО-α, которое прямо коррелировало с показателями РАSI и было более выраженным у больных мужского пола; это можно объяснить наличием у них очагов хронической инфекции и связи обостре- ния дерматоза после инфекционных процессов и использовать как прогностический фактор в профилактике рецидивов псориаза. Псоріаз є одним з найбільш часто реєстрованих за- хворювань серед усієї дерматологічної патології. Одним з факторів розвитку даного дерматозу є по- рушення регуляції імунної відповіді за допомогою Т-лімфоцитів, тому проблема вивчення порушень регуляції імунної відповіді у хворих на псоріаз є ак- туальною на сучасному етапі. Мета дослідження – провести порівняльний аналіз рівнів показників сис- темного запалення у хворих на псоріаз різної статі і визначити їх роль у патогенезі захворювання. Рівні цитокінів у сироватці крові вивчали за допомогою імуноферметного аналізу у 80 хворих (40 чоловіків і 40 жінок у віці 19-62 років). Виявлено різке збіль- шення вмісту в сироватці крові IL-1β, IL-4 і ФНП-α, яке прямо корелювало з показниками РАSI і було більш вираженим у хворих чоловічої статі; це можна по- яснити наявністю у них вогнищ хронічної інфекції та зв’язку загострення дерматозу після інфекційних про- цесів та використовувати як прогностичний фактор у профілактиці рецидивів псоріазу Psoriasis is one of the most frequently recorded diseases in all dermatological pathology. One of the factors in the development of the dermatosis is a deregulation of the immune response with the use of T-lymphocyte, so the problem of the study of disorders of the immune response regulation in patients with psoriasis is topical at the present stage. The aim of our study is to conduct a comparative analysis of the systemic inflammation indicators levels of in patients with psoriasis of different sex and to determine their role in the pathogenesis of the disease. Methods and results. Serum cytokine levels were studied in 80 patients (40 men and 40 women aged 19-62 years) using enzymoimmunoassay. The dramatic increase in serum of IL-1β, IL-4 and TNF-α directly correlated with РАSI-indicators and more pronounced in male patients was revealed. That may be justified on the basis of the chronic infection focus presenting at the patients as a result of the dermatosis exacerbation after the infectious processes and also be used as a prognostic factor in the prevention of recurrence of psoriasis.
Гендерні відмінності рівнів цитокінів – показників системного запалення у хворих на псоріаз
Gender differences in cytokine levels – the systemic inflammation indicators in patients with psoriasis
Keywords: псориаз; гендерные различия; цитокины; воспаление; иммунитет; псоріаз; гендерні відмінності; цитокіни; запалення; імунітет; psoriasis; gender differences; cytokines; inflmmation; immunity