Гендерні та вікові особливості змін вмісту протеїну С, фактора Віллебранда, молекул судинної адгезії sVCAM-1 у хворих на гострий Q-інфаркт міокарда лівого шлуночка - Кисельов, Сергій Михайлович; Киселев, С. М.; Kyselov, S. M. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Маркери гемостазу впливають на стан процесів постінфарктного ремоделювання. З метою вивчення гендерних і вікових особливостей, визначення прогностичної цінності концентрації протеїну С, фактора Віллебранда та молекул судинної адгезії sVCAM обстежили 76 хворих на гострий Q-інфаркт міокарда. На першу добу захворювання вищі концентрації протеїну С встановили у жінок молодшого віку, молекул судинної адгезії sVCAM-1 – у чоловіків будь-якого віку. На 10 добу захворювання як у чоловіків, так і в жінок виявили збільшення вмісту протеїну С та зниження концентрації фактора Віллебранда і молекул судинної адгезії sVCAM-1. Протеїн С мав найбільший прогностичний потенціал щодо формування аневризми серця після Q-інфаркту міокарда в жінок молодшого віку, а фактор Віллебранда та молекули судинної адгезії sVCAM-1 – у чоловіків старшого віку Маркеры гемостаза влияют на состояние процессов постинфарктного ремоделирования. С целью изучить гендерные и возрастные особенности, определить прогностическую ценность концентрации протеина С, фактора Виллебранда и молекул сосудистой адгезии sVCAM-1 обследовали 76 больных острым Q-инфарктом миокарда. В 1 сутки заболевания более высокие концентрации протеина С установлены у женщин младшего возраста, молекул сосудистой адгезии sVCAM-1 – у мужчин любого возраста. На 10 сутки заболевания как у мужчин, так и у женщин отмечено увеличение содержания протеина С, снижение концентрации фактора Виллебранда и молекул сосудистой адгезии sVCAM-1. Протеин С обладает наибольшим прогностическим потенциалом в отношении формирования аневризмы сердца после Q-инфаркта миокарда у женщин младшего возраста, а фактор Виллебранда и молекулы сосудистой адгезии sVCAM-1 – у мужчин старшего возраста. Markers of hemostasis have an infl uence on the state of postinfarction remodeling processes. Aim. In order to study the gender and age peculiarities, to determine the predictive value of the protein C, von Willebrand factor and vascular cell adhesion molecules sVCAM-1 concentration, we examined 76 patients with acute Q-wave myocardial infarction. Methods and results. On the 1st day of the disease, higher concentrations of protein C were detected in young women, vascular cell adhesion molecules sVCAM-1 – in men of any age. On the 10th day of the disease, both in men and women increase in the content of protein C, reducing the concentration of von Willebrand factor and vascular cell adhesion molecules sVCAM-1 were detected. Conclusion. Protein C has the highest prognostic potential in relation to the formation of heart aneurysm after Q-wave myocardial infarction in women of young age, and von Willebrand factor and vascular cell adhesion molecules sVCAM-1 – in older men.
Гендерные и возрастные особенности изменений содержания протеина С, фактора Виллебранда, молекул сосудистой адгезии sVCAM-1 у больных острым Q-инфарктом миокарда левого желудочка
Gender and age peculiarities of content changes of protein C, von Willebrand factor, vascular cell adhesion molecules sVCAM-1 in patients with acute left ventricle Q-wave myocardial infarction
Keywords: протеїн С; фактор Віллебранда; молекули судинної адгезії sVCAM-1; протеин С; фактор Виллебранда; молекулы сосудистой адгезии sVCAM-1; Protein C; von Willebrand Factor; Vascular Cell Adhesion Molecules sVCAM-1